LAUSANNE - Het internationaal hof van arbitrage voor de sport (CAS) velt half december een oordeel in de zaak van Stefan Schumacher.

Dat heeft zijn advocaat Michael Lehner laten weten. De Duitse wielrenner had beroep aangetekend tegen zijn schorsing van twee jaar.

De hoorzitting was woensdag in Lausanne en duurde acht uur.

De Franse antidopingautoriteit AFLD sloot Schumacher uit omdat gebleken was dat hij in de Ronde van Frankrijk van 2008 de epo-variant cera had gebruikt. De internationale wielrenunie UCI nam de straf over.

De voormalige coureur van de Duitse profploeg Gerolsteiner mag tot 21 januari 2011 alleen trainen, tenzij het CAS volgende maand anders beslist.

Kernvraag

De kernvraag was woensdag overigens niet of Schumacher inderdaad het verboden middel dat de productie van rode bloedlichaampjes bevordert toegediend had gekregen voor of tijdens de Tour van 2008.

Zijn advocaat concentreert de aandacht in de beroepsprocedure op de legitimiteit van de analysemethode voor cera die de AFLD heeft toegepast.

Die werd pas op 1 juli van dit jaar goedgekeurd door het Franse accreditatiebureau Cofrac. Schumacher werd, evenals zijn voormalige Oostenrijkse ploeggenoot Bernhard Kohl, in oktober 2008 gepakt. ''Toen was er in juridische zin dus geen sprake van doping'', betoogde Lehner.

Argumenten

Hij voegde er nog aan toe dat het internationaal antidopingagentschap WADA de manier waarop het laboratorium in Chatenay-Malabry te werk is gegaan pas op 31 mei 2009 in een ''technisch document'' naar buiten heeft gebracht. ''De argumenten zijn ter kennisgeving aangenomen'', zei Lehner.

Schumacher liet weten blij te zijn dat hij na acht maanden zijn zegje eindelijk heeft kunnen doen. De uitspraak in deze is niet zijn enige zorg. Twee maanden na de Tour werd hij tijdens de Olympische Spelen van Peking namelijk opnieuw positief bevonden op cera. Lehner zei ervan uit te gaan dat het IOC met een stellingname wacht tot het oordeel van het CAS.