AMSTERDAM - Het supportersverbod bij 'De Klassieker' geldt ook voor wedstrijden in de KNVB Beker. Dit houdt in dat een mogelijke bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord zonder uitsupporters gespeeld zal worden. Dit bevestigt een woordvoerster van de KNVB tegenover NUsport naar aanleiding van een bericht in Spits.

Burgemeesters Job Cohen (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) besloten vorig seizoen in samenspraak met bestuurders van Ajax, Feyenoord en de KNVB dat er de komende vijf jaar geen supporters van de bezoekende club aanwezig mogen zijn tijdens deze risicowedstrijd.

De periode van afkoeling, ook wel het 'vijf-jaren-regime' genoemd, wordt na twee jaar geëvalueerd. Hierna kan de termijn eventueel ingekort worden.

KNVB Beker

Dit verbod geldt ook voor duels in het bekertoernooi en om de Johan Cruijff Schaal. Aangezien de finale van de KNVB Beker in De Kuip wordt gespeeld, kan dit een opmerkelijke situatie opleveren.

Als beide topclubs de finale van het toernooi bereiken dan moet loting bepalen wie op papier de uitspelende ploeg is. Wanneer Feyenoord deze 'eer' te beurt valt, mogen de Rotterdammers dus geen fans toelaten in het eigen stadion.

"Maar het kan zijn dat in dit geval de burgemeesters een uitzondering maken", aldus de vertegenwoordigster. "Het is natuurlijk sportief niet wenselijk dat supporters van Feyenoord niet in het eigen stadion worden toegelaten."

Rellen

Aanleiding voor het 'vijf-jaren-regime' waren de voortdurende rellen tussen de supportersgroepen van beide clubs. In februari van dit jaar hield de politie in Amsterdam nog 30 mensen aan wegens geweldpleging rondom de wedstrijd Ajax - Feyenoord.

Ook bij een duel tussen de beloftenteams van beide BVO's, drie dagen voorafgaand aan deze wedstrijd, ging het mis. Supporters gooiden destijds vuurwerk op het veld.