AMSTERDAM - Nederland krijgt een heuse voetbalacademie. Het opleidingsinstituut opent in januari zijn deuren en is bestemd voor voetballers, trainers en andere geïnteresseerden binnen de voetbalwereld.

Zij krijgen de kans om zich via bijscholing op een voetbalspecifieke manier te ontwikkelen op onderdelen als revalideren, periodiseren, leiding geven, voeding, psychologie, krachttraining, keeperstraining en andere vakgebieden.

''De voetbalwereld heeft steeds meer behoefte aan specialisten'', zegt Raymond Verheijen (foto), samen met Bert van Lingen één van de initiatiefnemers van de voetbalacademie.

''Specialisten van buiten het voetbal hebben vaak wel veel theoretische kennis maar spreken niet de taal van het voetbal. Daardoor komt een boodschap meestal niet over.''

''Het is moeilijk om een buitenstaander in de voetbalwereld te laten integreren. Het is veel effectiever om van iemand die het voetbal al heel goed kent een specialist te maken.''

Rijkaard

Oprichter Verheijen heeft zelf het afgelopen decennium conditietraining voetbalspecifiek ontwikkeld. De 37-jarige Amsterdammer assisteerde op de laatste vijf EK's en WK's de bondscoaches Rijkaard, Hiddink en Advocaat.

Verheijen werkt dit seizoen bij Manchester City. Mede-oprichter Bert van Lingen is één van de grondleggers van de huidige trainerscursussen in Nederland en momenteel assistent van Dick Advocaat bij de Belgische nationale ploeg.

Hoek

De Nederlandse Voetbal Academie wordt op woensdag 16 december officieel opgericht tijdens het eerste Nationale Voetbalsymposium. Vakmensen als Frans Hoek, Ton van Rhoon, Raymond Verheijen en Vera Pauw zullen een lezing geven. Trainersvakvereniging CBV, de spelersvakbond VVCS en de VVON, het overkoepelende orgaan voor amateurtrainers, steunen de voetbalacademie.

''Voetbaltrainers die zich ontwikkelen tot specialist, kunnen als assistent-trainer werken op het allerhoogste niveau'', stelt Verheijen. ''Het is ook een unieke kans voor trainers die zonder werk zitten of voor voetballers die richting het einde van hun loopbaan nadenken over hun toekomst. Als voetbalspecialist blijven zij voor de voetbalsport behouden.''

De academie wordt overigens geen concurrent van de KNVB. Verheijen: ''De reguliere trainerscursussen horen thuis bij de KNVB. Dat is het logische gevolg van de manier waarop de FIFA en UEFA het voetbal hebben georganiseerd. Wij willen met onze voetbalspecifieke bijscholingen iets toevoegen.''