AMSTERDAM - Johan Cruijff wordt volgende week maandag in Barcelona gepresenteerd als de nieuwe coach van de Catalaanse selectie.

De 62-jarige Nederlander zou ook nog andere werkzaamheden voor de Catalaanse voetbalbond gaan verrichten. De functie van keuzeheer van Catalonië vergt niet veel tijd. De nationale ploeg speelt maximaal twee oefenwedstrijden per jaar.

Een aanvraag vanuit Spanje voor een (officieus) oefenduel met Oranje, op 22 december, heeft de KNVB eerder dit jaar al afgewezen.

Die datum komt niet uit met de ruimte die de wereldvoetbalbond FIFA op de internationale speeldagenkalender heeft gereserveerd voor activiteiten van nationale teams.

Nationale voetbalploeg

De nationale voetbalploeg van Catalonië bestaat voornamelijk uit spelers van Barcelona, onder wie Carles Puyol, Gerard Piqué en Sergio Busquets.

Cesc Fabregas (Arsenal) en Joan Capdevila (Villarreal) zijn eveneens beschikbaar voor de nieuwe bondscoach, die Pere Gratacos opvolgt.

EK's en WK's

De meeste politieke partijen in Catalonië zouden graag zien dat de voetbalselectie uit hun regio bij EK's en WK's zou mogen aantreden. Zij houden daarbij Schotland en Wales als voorbeeld aan, die als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zelfstandig aan de kwalificatie voor deze landentoernooien mogen deelnemen.

De FIFA wil evenwel niet meewerken aan de Catalaanse voetbalplannen zolang Spanje hiertegen bezwaar maakt.

Barcelona

Cruijff fungeerde als coach van Barcelona van 1988 tot 1996. Hij won in die periode met de Catalaanse topclub onder meer vier landstitels, een nationale beker en de Europa Cup voor landskampioenen. Na zijn vertrek in 1996 beschouwde hij zijn trainerscarrière als geëindigd.

De voormalige Ajacied verblijft de laatste jaren veel in zijn huis in Barcelona. Zijn invloed en zijn aanzien bij de winnaar van de Champions League zijn nog groot.