TOKIO - Bridgestone stopt na het seizoen 2010 met het leveren van banden aan de Formule 1. Dat maakte de Japanse bandenfabrikant maandag bekend.

Het bedrijf is al vanaf 1997 leverancier en de laatste twee jaar zelfs de enige bandenverstrekker in de koningsklasse van de autosport.

Bridgestone wil zakelijk een andere koers varen en de Formule 1 past niet in die nieuw te voeren strategie.

''We gaan op andere terreinen banden ontwikkelen. Daar waar de vraag het grootst is en onze bedrijfsdoeleinden het beste bij passen'', lichtte commercieel manager Kaoru Tomizawa toe. ''De economische crisis heeft maar ten dele ons besluit beïnvloed.''

Contract

Het concern kan na 2010 zonder problemen uitstappen, omdat dan het huidige contract met de Formule 1 afloopt. Bridgestone is al de zoveelste Japanse fabrikant die afhaakt in de auto- en motorsport.

Eind vorig jaar trok Honda zich terug uit de Formule 1, later volgden Subaru en Suzuki dat voorbeeld in het wereldkampioenschap rallyrijden. Motorfietsenfabrikant Kawasaki ontbond zijn MotoGP-team.

Fabriek

Bridgestone leverde afgelopen seizoen 40.000 racebanden voor de tien Formule 1-teams. Die banden kwamen allemaal uit een speciale fabriek in Kodaira.

Tomizawa zei dat het bedrijf zal proberen de werknemers een nieuwe functie te geven; hij kon niets zeggen over mogelijke ontslagen. Bridgestone blijft overigens wel leverancier van banden voor de MotoGP en de raceklasse GP2.