AMSTERDAM - De volleybalcarrière van Bas van de Goor lijkt gered. Onderzoek in het AMC in Amsterdam heeft deze week tot zijn grote opluchting uitgewezen dat hoogstwaarschijnlijk een vernauwing in een slagader in de schouder heeft geleid tot zijn fysieke problemen. Hij zal er waarschijnlijk niets aan over houden.

De middenman van Treviso moet nog wel drie maanden volledige rust houden. Dan worden opnieuw foto's gemaakt. Als blijkt dat er dan niets meer aan de hand is, kan hij zijn carrière voortzetten. Dat kan eventueel ook resulteren in een rentree in Oranje, als de omstandigheden (bondscoach Bert Goedkoop, programma, TVN, sponsor) voor hem aantrekkelijk genoeg zijn.

Hersenbloeding

Van de Goor ging vorige maand tijdens de training bij zijn Italiaanse vereniging onderuit. Hij werd met een vermoeden van een hersenbloeding in het ziekenhuis opgenomen en onmiddellijk behandeld met bloedverdunners. De oorzaak van het stolsel dat in zijn hersenen terechtkwam en kortstondig leidde tot verlammingsverschijnselen kon echter niet worden achterhaald.

Verstopping

Dat lukte de Amsterdamse specialist Jim Reekers, die indertijd oud-international Martin Teffer heeft behandeld voor dezelfde kwetsuur, wel. Hij vond de verstopping in het bloedvat in de schouder, veroorzaakt door de veelvuldige slagbewegingen met de rechterarm. Van de Goor hoeft niet te worden geopereerd omdat zijn lichaam al aantoonbaar zelf voor een oplossing heeft gezorgd. De bewuste slagader is dichtgegroeid, vaten in de buurt hebben de bloedvoorziening overgenomen.

De olympisch kampioen van Atlanta had pech dat de blessure zich openbaarde tijdens de training. Omdat hij warm was door de inspanning kon het stolsel waarschijnlijk doorschieten naar de hersenen. Volgens Reekers komt het in negen van de tien gevallen - dat overkwam Teffer indertijd - in de arm terecht; met minder ernstige verschijnselen.