HEERENVEEN - Gerard Kemkers maakt zich zorgen om de liesblessure van Paulien van Deutekom. De coach van TVM verklaarde zondagavond dat het seizoen van de voormalige wereldkampioene allround op de schop moet.

Kemkers moest zondagavond toegeven dat de blessure vier weken geleden al voor het eerst de kop op stak. Hij sprak daarmee Van Deutekom zelf tegen die een dag eerder nog liet weten dat er fysiek niets aan de hand is.

"Maar dat is logisch", legde Kemkers uit. "Ze had wel last maar het leek onder controle te zijn. Daarom ging ze ook gewoon van start op de 1.500 meter vandaag."

Herstel

In haar rit tegen Ireen Wüst kreeg Van Deutekom echter al bij de start last van haar lies. "Het schoot er ineens in", lichtte de schaatsster toe na afloop toe. "Ik heb de rit wel uitgereden, maar een goed resultaat zat er niet meer in." Even later meldde de TVM-schaatsster zich dan ook af voor de vijf kilometer.

Van Deutekom zal de komende weken snel moeten herstellen om zich op te maken voor de eerstvolgende kans om kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijden af te dwingen. Kemkers heeft daar echter een hard hoofd in.

"Mocht zij tegen die tijd fit zijn, dan zal ze waarschijnlijk ook niet veel op het ijs hebben gestaan. Het wordt al met al een moeilijk verhaal om vóór het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) een nominatie voor afvaardiging naar de Spelen in de wacht te slepen."

Zonder een olympische nominatie van het NOC*NSF moet zij bij de eerste twee rijders op het OKT eindigen om kans op Vancouver te houden.

Technische commissie

De trainer van de groene formatie gaf zelfs aan dat het niet honderd procent zeker is dat Van Deutekom daar van start mag gaan. "Wij hebben hier nu eenmaal onderling een aantal regels afgesproken over kwalificatienormen."

De schaatsster moet dus mogelijk zelfs hopen op coulantie van de technische commissie langebaan (TCL). "Ik heb in ieder geval afgelopen maandag al bij de TCL aangegeven dat Van Deutekom niet in goede doen is wegens een blessure."

Er rest Van Deutekom daarom niets anders dan haar doelen voor dit seizoen bij te stellen. "Het belangrijkste is om nu zo snel mogelijk van de blessure te herstellen", verklaarde zij na afloop van de teleurstellend verlopen 1.500 meter.