HEERENVEEN - Renate Groenewold heeft zondag de nationale titel op de 5000 meter geprolongeerd. De schaatsster van TVM, die deze zomer aan een hernia werd geopereerd, finishte in Thialf na 7.14,90 en bleek daarmee de beste.

Moniek Kleinsman pakte zilver in een tijd van 7.17,23. Gretha Smit eindigde als derde: 7.19,18.

Dit trio plaatste zich samen Elma de Vries (vierde) en Annouk van der Weijden voor de eerstvolgende wereldbekerwedstrijd op deze afstand.

Langzamer

De prestaties van de vrouwen van de lange adem vielen behoorlijk tegen. Vorig jaar werd Groenewold kampioen in een tijd van 7.04,00. Nu mocht ze liefst tien seconden langzamer zijn om haar titel te prolongeren.

''Nee, er werd niet echt hard gereden'', erkende Groenewold. ''Maar voor mij was het vooral zaak om me te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Ik ben blij met het goud.''

Hernia

Daar had de wereldkampioene op de 3000 meter alle reden toe, aangezien ze vijf maanden geleden nog een zware hernia-operatie onderging. Voor de TVM-rijdster is het al mooi meegenomen dat ze op tijd fit raakte voor de NK.

Vanaf dit evenement hoopt Groenewold steeds beter te worden. Zo'n excuus hadden haar concurrentes echter niet. Om de strijd aan te gaan met de buitenlandse rivalen zullen schaatssters als Kleinsman en Smit daarom in korte tijd een flinke stap moeten maken.

Groenewold prolongeert titel