HOOGSTRATEN - Marianne Vos is zondag in België voor de tweede keer in haar loopbaan Europees kampioene veldrijden geworden. De wielrenster uit Meeuwen veroverde haar eerste titel in 2005.

De regerend wereldkampioene eindigde in Hoogstraten voor landgenote Daphny van den Brand. De Britse Helen Wyman werd derde.

Voor Vos was het, na haar winst in de Nacht van Woerden, haar tweede zege van het seizoen. De Brabantse moest gezien haar lage klassering in het UCI-veldritklassement van achteren starten, maar wist in de tweede ronde de achterstand op de snel gestarte koploopster Van den Brand al te overbruggen.

Omdat meer rensters kwamen aansluiten, gaf Vos nogmaals gas en toen was ze plotseling alleen vooruit. ''Het was nog ver, maar ik had er wel vertrouwen in dat het ging lukken'', aldus Vos.

Hindernis

''Het was over het algemeen een goed lopende ronde, met als enige echte hindernis een aantal korte klimmetjes. Dat lag me enorm goed. Die bulten kon ik goed verteren en vervolgens kon ik steeds weer terugkeren naar mijn eigen tempo.''

Voor Vos zijn vooral de nationale en mondiale kampioenschappen van januari belangrijke volgende doelen.

''Maar ik wil het hele seizoen van voren mee doen, zoals ik eigenlijk ook altijd op de weg doe. Ik draag de regenboogtrui en ik vind dat ik die voorin de crossen moet laten zien.'' Bij de junioren was er brons voor de Nederlander Michiel van der Heijden.