AMSTERDAM - Ajax heeft zondagmiddag zonder te sprankelen ruim van Feyenoord gewonnen (5-1). De formatie uit Amsterdam kwam in de slotfase van de eerste helft op voorsprong en kwam vervolgens niet meer in de problemen nadat Stefan Babovic de rode kaart kreeg.

Ajax kreeg de kans op een monsterzege, maar was uiteindelijk dik tevreden met een marge van vier doelpunten.

Ajax houdt door de verdiende overwinning aansluiting met koploper FC Twente en PSV. De nummer drie van de eredivisie krijgt volgende week de gelegenheid om in punten gelijk te komen met de lijstaanvoerder uit Enschede. Ajax moet dan wel FC Twente in de Veste verslaan.

Ajax legde in de slotfase van de eerste helft de basis voor de zege. Demy de Zeeuw werkte in de 42e minuut de bal via het been van Leroy Fer door de benen van doelman Rob van Dijk (1-0).

Babovic

Vlak na de openingstreffer sloeg Stefan Babovic tijdens een duel Jan Vertonghen in zijn gezicht. Scheidsrechter Kevin Blom twijfelde geen moment en trok de rode kaart.

Feyenoord bleef tot de openingstreffer vrij eenvoudig overeind. Ajax startte redelijk en was binnen het kwartier drie keer gevaarlijk door Luis Suarez, De Zeeuw en Urby Emanuelson. Feyenoord slaagde er vervolgens in het tempo uit de wedstrijd te halen.

De Rotterdammers beperkten zich wel alleen tot verdedigen. Ze kwamen voor rust niet verder dan één doelpoging. Ron Vlaar schoot vanaf zo'n meter of dertig op de paal.

Pantelic

Pantelic, die van trainer Martin Jol de voorkeur kreeg boven Miralem Sulejmani, raakte even voor de openingstreffer van De Zeeuw ook de paal. De van Hertha BSC overgekomen centrumspits kon vooral voor rust niet overtuigen.

Hij stond ook nog eens heel vaak buitenspel. Ajax besliste de klassieker vlak na rust. Emanuelson liet de 40-jarige Van Dijk in de 47e minuut met een hard schot kansloos.

De linkspoot vierde alweer zijn vierde doelpunt binnen een week. Emanuelson scoorde eenmaal tegen AZ en besliste donderdag met twee treffers het bekerduel met FC Dordrecht (1-2).

Van der Wiel

Feyenoord was met tien man niet meer in staat om Ajax tegen te houden. Gregory van der Wiel vergrootte in de 58e minuut na een combinatie met Pantelic de voorsprong tot 3-0. Denny Landzaat verkleinde de achterstand met een fraai stiftballetje tot 3-1 en De Zeeuw tekende met zijn tweede treffer voor 4-1.

Suarez bleef op zoek naar zijn zestiende competitietreffer. Hij trof uiteindelijk in blessuretijd vanaf de strafschopstip doel (5-1). Doelman Van Dijk, die Suarez vloerde, kreeg de rode kaart, waardoor Feyenoord het duel net als tegen Sparta met negen man eindigde.

Ajax - Feyenoord