GRONINGEN - FC Groningen en AZ werkten zaterdagavond in de Euroborg een wedstrijd af die geen winnaar verdiende.

Dat de landskampioen toch drie punten mee naar Alkmaar mocht nemen, dankte het aan Jeremain Lens.

De invaller bezorgde de geplaagde ploeg van trainer Ronald Koeman in de slotfase eindelijk het sportieve succesje waar de Alkmaarders al weken naar snakken: 0-1.

De sportieve problemen van AZ bleven de afgelopen weken redelijk onbelicht vanwege de perikelen rondom hoofdsponsor DSB Bank.

Scheringa

De Alkmaarders hopen dat de rust buiten het veld snel terugkeert nu de club afscheid heeft genomen van de failliete bank van Dirk Scheringa. De curatoren zijn inmiddels begonnen aan een zorgvuldige zoektocht naar een nieuwe eigenaar van de club.

Een woordvoerder liet vrijdag nadrukkelijk weten dat AZ om die reden ook gebaat is bij succes op het veld. Koeman en zijn manschappen zullen de komende tijd daarom weer puur worden afgerekend op hun prestaties.

Niet overtuigend

In de Euroborg kwam de landskampioen in de eerste wedstrijd na het 'DSB-tijdperk' in ieder geval niet overtuigend voor de dag.

Alhoewel Koeman vrijdag nog had bezworen dat zijn spelers ondanks de sportieve teleurstellingen nog steeds strijdbaar zijn, oogde AZ in Groningen lusteloos en zonder inspiratie.

De Alkmaarders deden meer fout dan goed en dat belooft weinig goeds voor een week waarin de landskampioen het moet opnemen tegen Arsenal (woensdag) en Feyenoord (volgende week zondag).

El Hamdaoui

Koeman kon niet beschikken over Mounir El Hamdaoui en gaf Graziano Pellè daarom de kans zich eens vanaf de aftrap te bewijzen. De Italiaanse spits deed het de voorbije weken als invaller aardig, maar viel zaterdag vooral op als hij zich weer eens druk maakte om de beslissingen van scheidsrechter Tom van Sichem.

Pellè kreeg al voor rust een gele kaart vanwege protesteren en solliciteerde nadien nadrukkelijk naar zijn tweede.

Holman

Brett Holman was zoals zo vaak de laatste weken de meest actieve man bij AZ. Het Australische loopwonder had echter pech in de afwerking. De onderkant van de lat en doelman Luciano da Silva stonden een treffer van Holman in de weg.

De beste kansen waren voor FC Groningen, dat gevaarlijk was met schoten van Oluwafemi Ajilore, Morten Nordstrand en Thomas Enevoldsen. Die laatste was AZ-keeper Sergio Romero al gepasseerd, maar schoot de bal vervolgens toch nog in het zijnet.

Lens gaf het teleurstellende duel in de slotfase alsnog een winnaar door de bal uit een vrije trap van Stijn Schaars achter Luciano te koppen: 0-1.

FC Groningen - AZ