APELDOORN - In een doelpuntrijke wedstrijd heeft SC Cambuur vrijdagavond de koppositie in de eerste divisie met moeite verdedigd. AGOVV bood op eigen veld prima tegenstand, maar moest uiteindelijk met een man minder buigen voor de titelkandidaat: 3-4.

Cambuur kwam in Apeldoorn na een half uur op voorsprong door een fraaie treffer van Mark de Vries. Het was zijn negende competitietreffer.

Vier minuten voor de rust maakte Nacer Chadli gelijk. Ook voor hem was het zijn negende doelpunt dit seizoen in de Jupiler League.

Rood

Kort na de gelijkmaker kreeg Olaf Lindenbergh zijn tweede gele kaart. De routinier van AGOVV kreeg zijn eerste boeking een paar minuten eerder. Met tien man kwam de thuisploeg na de pauze knap op voorsprong. Wim Bokila bracht in de vijftigste minuut de tweede AGOVV-treffer op zijn naam. Oguzhan Türk herstelde kort daarna weer het evenwicht.

In de slotfase profiteerde Cambuur alsnog van de numerieke meerderheid. Opnieuw Mark de Vries en Robert van Boxel zorgden voor een Friese voorsprong van 4-2. AGOVV bleef daarna geloven in een punt, maar verder dan een treffer van Mena Vuza N'Toko kwam de ploeg van trainer John van den Brom niet: 3-4.

Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles bleef op twee punten van Cambuur dankzij een uitbundige zege in en tegen FC Volendam: 2-6. Clubtopscorer Halil Colak (acht treffers) maakte twee doelpunten voor de ploeg uit Deventer. De Graafschap speelt zaterdag bij RBC Roosendaal. Bij winst komen de Superboeren weer op een punt van koploper Cambuur.

FC Den Bosch bleef aan kop, op doelsaldo, in de tweede periode. De Brabantse ploeg versloeg BV Veendam voor eigen publiek met 1-0. Fabio Caracciolo besliste het duel met zijn dertiende competitietreffer. Met Cambuur heeft Den Bosch uit vijf wedstrijden dertien punten in de tweede periode, die over negen wedstrijden gaat.

Drie rode kaarten

In het duel tussen het noodlijdende FC Haarlem en FC Eindhoven (2-1) vielen drie rode kaarten, waarvan twee voor de Brabanders. FC Eindhoven is door de zege van FC Emmen bij TOP Oss (1-3) de nieuwe hekkensluiter.

FC Zwolle won zonder trainer Jan Everse, die eerder op de dag op non-actief werd gezet wegens de teleurstellende resultaten, met 3-1 van Helmond Sport. De oud-spelers Claus Boekweg en Jaap Stam hadden de technische leiding bij de Zwolse thuisclub.