HEERENVEEN - De afgelopen seizoenen etaleerde hij keer op keer zijn uitzonderlijke klasse op de schaatsbanen. Uitgerekend bij de start van het olympisch seizoen kwam Sven Kramer stroefjes uit de startblokken.

De 23-jarige Fries pakte vrijdag bij de NK afstanden goud op de 5000 meter, maar enige glans ontbrak.

De kopman van TVM volbracht de afstand in 6.20,71 en was daarmee 2,42 seconde sneller dan Bob de Jong, die zilver veroverde. Een marge die voor de veelvraat uit Oudeschoot ongekend klein is. ''Als het niet helemaal lekker loopt, is het moeilijk om dat tijdens de race te corrigeren'', sprak de winnaar.

Geen toprace

En daarmee erkende Kramer ruiterlijk dat hij allerminst een toprace had laten zien in het matig bezette Thialf. Waar hij vorig seizoen op laaglandbanen schijnbaar moeiteloos rondjes van 29 seconden noteerde, bleef hij nu steeds hangen in 30-ers. ''Ik wilde rustig in mijn ritme komen, maar het was allemaal wat te statisch'', analyseerde de topfavoriet.

De voorbereiding van Kramer verliep niet vlekkeloos. De veelvoudig wereldkampioen verloor ruim een week geleden in een trainingswedstrijd op de 1500 meter van Carl Verheijen. De rijder, die ook op de schaatsmijl olympisch ambities heeft, moest toen zeer verrassend 0,8 seconde toegeven op zijn teamgenoot.

Gevallen

Afgelopen woensdag kwam Kramer in Thialf ook nog eens ten val tijdens de training. De fysieke schade bleef beperkt, hij maakte zich meer zorgen over het materiaal. In de ijzers zaten namelijk enkele deukjes en zoiets kan het glijden behoorlijk beïnvloeden.

Omdat de reparatie geen gemakkelijke klus is, had Kramer behoorlijk wat kopzorgen in aanloop naar de NK. ''Ik zeg wel eens: We kunnen zo naar de maan vliegen. Maar het lukt niemand om twee dezelfde paar schaatsen te maken.''

En pech komt blijkbaar in drievoud. Want deze week werd de regerend Europees- en wereldkampioen allround ook nog eens ziek. ''Ik wil geen excuses gebruiken'', sprak hij. ''Maar ik ben de hele week al snotterig en verkouden. Ik lig meer in bed dan wat anders.''

Olde Heuvel

Achter Bob de Jong, die niet kon profiteren van het matige optreden van Kramer, eindigde Wouter Olde Heuvel als derde. Dat was een positieve verrassing voor TVM, aangezien de Tukker deze zomer maandenlang aangepast trainde vanwege knieproblemen. In augustus verliet hij vroegtijdig het trainingskamp van TVM in Sankt-Moritz en werd hij grondig onderzocht.

Na een rustperiode maakte Olde Heuvel voorzichtig zijn rentree, maar was het lange tijd onzeker of hij zou kunnen deelnemen aan de NK. Bij een test over 3000 meter, vorige week in Erfurt, noteerde hij een tijd van 3.46,20. Dat prima optreden kreeg vrijdag in de Friese schaatstempel een vervolg. Olde Heuvel finishte na 6.25,33 en bleef daarmee zijn teamgenoten Koen Verweij en Carl Verheijen voor.

De vier TVM-ers plus De Jong plaatsen zich daarmee voor de komende wereldbekerwedstrijden in Berlijn en Heerenveen. Een podium waar Kramer graag wil laten zien dat hij tot méér in staat is. ''Ach, het is toch mooi dat je toch nog wint wanneer je wat minder bent. Kun je nagaan wat er gebeurt als ik weer beter schaats.''