SALT LAKE CITY - Chad Hedrick zet na de Olympische Spelen van Vancouver een punt achter zijn schaatscarrière. Dat heeft de olympisch kampioen vrijdag bekendgemaakt op zijn twitterpagina. ''Ik ga het reizen missen'', meldde de Amerikaan.

Hedrick vertrok donderdag naar Europa voor een drieweekse reis naar Berlijn, Heerenveen en Hamar. In die steden vinden wereldbekerwedstrijden plaats.

''Ik ben de afgelopen vijftien jaar met mijn schaatsen in 34 landen geweest. Ik realiseer me net dat dit mijn laatste Europese trip wordt.''

Nederlandse hegemonie

Hedrick vergaarde talloze wereldtitels bij het skeeleren, waarna hij in 2004 de schaatswereld verbaasde door de Nederlandse hegemonie bij het allrounden te doorbreken en de WK allround te winnen.

Een jaar later eindigde hij als tweede, achter zijn landgenoot Shani Davis. In 2006 kroonde Hedrick zich tot olympisch kampioen op de 5000 meter door Sven Kramer af te troeven. Op de 10.000 meter pakte hij in Turijn zilver, achter Bob de Jong.

Bij de komende Winterspelen van Vancouver zal de 32-jarige schaatser uitkomen op de 1500 meter, 5000 meter en de ploegachtervolging.