ALKMAAR - De naam van de failliete DSB Bank keert niet meer terug op de shirts van AZ. Dat zijn bestuur en directie van de landskampioen overeengekomen met de curatoren van de bank, die hoofdsponsor was van de Alkmaarders.

De komende weken worden tevens alle uitingen van het failliete bedrijf van Dirk Scheringa in en rondom het stadion verwijderd, zo maakte algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ vrijdag bekend.

Een aantal grote partijen heeft al belangstelling getoond voor het hoofdsponsorschap van de kampioen van Nederland.

De club is op zoek naar een kandidaat die voor meerdere seizoenen hoofdsponsor wil worden. Een deel van de meeropbrengst die de nieuwe sponsorovereenkomst met zich meebrengt, komt tegen goede aan de curatoren van DSB Bank.

Curatoren

De gesprekken die Gerbrands de afgelopen dagen voerde met de curatoren leerden hem dat de lening van ruim 14 miljoen euro die AZ heeft openstaan bij DSB Beheer niet vervroegd opeisbaar is.

De Alkmaarders betalen die lening af over een periode van tien jaar en de curatoren respecteren die betalingsafspraak, aldus Gerbrands.

Charles Huijskens, woordvoerder van de curatoren, benadrukte dat de verkoop van Scheringa's aandelen die zijn ondergebracht in DSB Beheer nog wel even op zich laat wachten.

Nauw overleg

''Dat wordt een heel zorgvuldig proces en gebeurt in nauw overleg met het management van AZ. We willen waardebehoud en geen waardevernietiging.'' Over de waarde van de AZ-aandelen wilde de zegsman zich niet uitlaten.

''Dit is ook een hele unieke situatie, voor de eerste keer gaan we een voetbalbedrijf verkopen. Om de waarde van AZ te bepalen gaan we er ook deskundigheid uit de voetbalwereld bij halen.''

Volgens Huijskens is de situatie bij AZ ''onvergelijkbaar'' met die bij het museum van Scheringa, waaruit vorige week door ABN Amro de schilderijen als onderpand werden verwijderd. De curatoren kunnen volgens Huijskens de voetbalclub niet dwingen om bijvoorbeeld spelers te verkopen.

''Bij AZ is niets verpand en valt dus niets terug te halen.''

Premier League

In de Premier League vallen steeds meer voetbalclubs in handen van rijke Russen of Arabieren die met hun miljarden een 'speeltje' zoeken. Bij AZ zal het echter niet per definitie op die manier gaan, zo bezwoer Huijskens.

Volgens hem gaan de curatoren niet puur voor de meest lucratieve deal.

''Op zo'n manier ga je niet met een club om, dat zou ook waardevernietiging zijn'', aldus Huijskens.

''Als het management de plannen van die rijke Rus niets vindt, gaat het niet door.'' De curatoren hebben bij de verkoop van de aandelen overigens ook toestemming nodig van de raad van commissarissen van AZ en de licentiecommissie van de KNVB.