HEERENVEEN - Sven Kramer rijdt vrijdag tijdens de Nederlandse afstandskampioenschappen op de 5000 meter tegen zijn teamgenoot Wouter Olde Heuvel. Dat is donderdag bij de loting bepaald.

Kramer is regerend kampioen op deze afstand en is in Thialf torenhoog favoriet. Olde Heuvel is één van zijn naaste belagers, maar de jonge Tukker is maar net hersteld van een knieblessure.

De twee TVM-rijders verschijnen in de negende rit. Bob de Jong en Carl Verheijen komen in de tiende en laatste rit in actie.

Favorieten

Op de openingsdag van de Nederlandse kampioenschappen worden zowel bij de mannen als de vrouwen ook de 500 meter afgewerkt.

Stefan Groothuis en Jan Smeekens, twee favorieten voor het goud, nemen het tegen elkaar op in de twaalfde en laatste rit. Jan Bos werd in de tiende race gekoppeld aan zijn teamgenoot Beorn Nijenhuis, aansluitend gaan Simon Kuipers en Jacques de Koning van start.

Ireen Wüst

Ireen Wüst zal op de kortste afstand de strijd aanbinden met Annette Gerritsen. Beide rijdsters zullen in de tiende rit in actie komen.

In de elfde en laatste race proberen Margot Boer en Mayon Kuipers een zo scherp mogelijke tijd te klokken.