WAALWIJK - Het voortbestaan van de Waalwijkse voetbalclub RKC is voorlopig verzekerd. De gemeente Waalwijk staat het komende half jaar garant voor een lagere stadionhuur en in die tijd krijgen de inwoners van Waalwijk de tijd om anderhalve ton in te zamelen voor de noodlijdende club.

Burgemeester Nol Kleijngeld heeft dat donderdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Zowel hoofdsponsor Mandemakers, RKC Waalwijk als de gemeente Waalwijk kan leven met de oplossing. De patstelling tussen gemeente en sponsor over de huursom blijft bestaan.

Mandemakers wil garant staan voor een bedrag van 2,4 miljoen euro op voorwaarde dat de gemeente de huur van het stadion verlaagt van zes naar drie ton. De gemeente ging ook donderdag niet verder dan 450.000 euro.

150.000 euro

Voetbalclub RKC gaat met hulp van de gemeente een stichting oprichten die de Waalwijkse bevolking moet aansporen om het ontbrekende bedrag van 150.000 euro op te brengen.

Directeur Justin Goetzee van RKC toonde zich gelukkig met de oplossing.

Willem II

De Stichting Steun RKC begint zaterdag voorafgaand aan de derby van de Waalwijkers tegen Willem II met de inzameling van geld voor de noodlijdende club. Supporters kunnen met een machtiging geld aan de stichting doneren, kondigden de oprichters donderdag aan.

De stichting heeft van de gemeente tot 1 april volgend jaar gekregen om 1,5 ton bijeen te brengen. Het geld uit de gemeenschap moet een lagere opbrengst uit de verhuur van het stadion compenseren.

Trots

De Stichting Steun RKC is opgericht door de Supportersraad, de Supportersvereniging en de Onafhankelijke Supporters Waalwijk naar voorbeeld van de Stichting Trots op Fortuna die met succes geld inzamelde voor de Limburgse club.

Prominente oud-voetballers van RKC wordt gevraagd om ambassadeur van de stichting te worden.

Plan van aanpak

 De hekkensluiter moet van de voetbalbond KNVB voor 1 november met een plan van aanpak komen om de financiële problemen op te lossen. ''Het plan ligt al klaar'', meldde Goetzee donderdag op een persconferentie.

''We kunnen betaald voetbal voorlopig garanderen. Ik heb samen met technisch manager Mohammed Allach een sociaal-maatschappelijk plan opgesteld om ook naar de gemeenschap toe een signaal af te geven'', vervolgde de algemeen directeur.