ALKMAAR - Dirk Scheringa treedt af als voorzitter van AZ. Dat maakte de voetbalclub uit Alkmaar donderdag bekend.

Scheringa was sinds 1993 voorzitter van de club die afgelopen seizoen kampioen van Nederland werd.

DSB Bank, het bedrijf van de 59-jarige Spanbroeker en tevens hoofdsponsor van AZ, werd onlangs failliet verklaard.

AZ maakte donderdag ook bekend dat Baukje Scheringa, de vrouw van Dirk, haar bestuursfunctie bij de club neerlegt. De dagelijkse leiding bij de landskampioen blijft voorlopig in handen van financieel directeur René Neelissen, algemeen directeur Toon Gerbrands en directeur voetbalzaken Marcel Brands.

Afscheid

De Alkmaarders plannen in overleg met Scheringa na de winterstop een moment waarop publiek en sponsors afscheid kunnen nemen van de afgetreden voorzitter.

Scheringa kocht in 2005 alle aandelen van AZ op om de club zo van een flinke schuldenlast te ontdoen. De West-Fries moest daar onlangs echter ook afstand van doen. De rechtbank verklaarde vorige week DSB Beheer - het moederbedrijf van Scheringa's imperium - failliet en daardoor krijgen de aandelen een andere eigenaar.

''Zestien jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid in AZ gelegd. Het is vanzelfsprekend dat ik in die jaren een grote emotionele band heb opgebouwd, met de club, de directie, medewerkers en supporters'', aldus Scheringa in een verklaring.

Staande ovatie

De bankier genoot een grote populariteit onder de aanhang van AZ, dat hem vorige week voor aanvang van de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal met een staande ovatie en spandoeken al bedankte voor het werk dat hij voor de club heeft gedaan. '

'Het is een moeilijke beslissing om me terug te trekken, maar wel een die ik neem met mijn verstand. Het belang van AZ stel ik boven mijn eigen belang, zodat de club op eigen kracht kan voortborduren op de weg die ik met veel liefde en plezier ben ingeslagen'', verklaarde Scheringa.

Scheringa vertoonde zich de afgelopen weken vanwege de perikelen rondom DSB Bank niet meer bij AZ. Op dinsdag 29 september zat de West-Fries bij het Champions League-duel tegen Standard Luik voor het laatst op de tribunes van het DSB Stadion.

Dubbel gevoel

Sindsdien voert algemeen directeur Gerbrands het woord bij AZ. ''Het overige bestuur en de directie van AZ kampen met een dubbel gevoel'', aldus Gerbrands donderdag.

''Dirk heeft enorm veel betekend voor de club, zonder hem had AZ niet gestaan waar het nu staat. Met pijn in ons hart sluiten we een heel mooie periode af. Gezien de omstandigheden is dit echter de beste oplossing. Wij respecteren en waarderen Dirk vanwege het feit dat hij dit ook ziet, hoe moeilijk de beslissing ook voor hem is.''