ALKMAAR - AZ heeft in eigen huis de amateurs van Spakenburg met 5-2 verslagen in het toernooi om de KNVB Beker. Soepel ging dit bepaald niet. Na negentig minuten was de stand 2-2.

In een periode waarin je als regerend landskampioen zijnde een loodzwaar programma hebt af te werken, zowel in de eigen eredivisie als in de Champions League, kan het verfrissend zijn tussendoor eens een potje in het nationale bekertoernooi vrijuit te voetballen en vertrouwen op te doen. Dat kàn.

Maar de logica van AZ steekt dit seizoen anders in elkaar. Dat bleek ook woensdagavond weer tegen de hoofdklasse-amateurs van Spakenburg. Het werd vooral de wedstrijd van de profs die alles te verliezen hadden, tegen de amateurs die weinig verkeerd konden doen.

Houwing

En warempel, de ploeg uit het vissersdorp kwam via oud-prof Thijs Houwing na zes minuten op voorsprong. De aanvaller mikte raak via de binnenkant van de paal. Muisstil werd het hierdoor echter bepaald níet op de tribunes. Het uitvak zat immers stampvol met meegereisde fans – en niet alleen het uitvak.

Natuurlijk kwam Alkmaarse formatie van trainer Ronald Koeman nog terug, al was het spel allesbehalve overtuigend. De gasten groeven zich logischerwijs in, maar via Pontus Wernbloom maakte AZ dan toch gelijk. De Zweed juichte uitbundig.

Wat dat betreft had Stijn Schaars het beter begrepen. De AZ-aanvoerder schoot zijn ploeg een kwartier voor tijd op fraaie wijze naar 2-1, maar aan zijn bepaald niet opgetogen reactie af te lezen begreep hij dat uitbundigheid ongepast was. Het geplaagde Alkmaarse publiek ging wel op de banken, groot als de opluchting was.

Onweer

AZ zou de wedstrijd natuurlijk eenvoudig moeten kunnen uitspelen, maar alsof Schaars na zijn treffer al meer onweer vermoed had, ging het toch nog mis voor Alkmaarders.

Christy Bonevacia mocht namens Spakenburg in de slotminuut een poging van afstand wagen tegen de club waar hij opgeleid werd. Zijn ferme trap was doelman Joey Didulica te machtig. Via de onderkant van de lat verdween de bal prachtig in het net.

In de verlenging kon het zomaar weer twee kanten op. Het zware wedstrijdprogramma van AZ had een wissel getrokken op de benen van de spelers, maar de manier waarop Spakenburg zo nu en dan richting het Alkmaarse zestienmetergebied mocht combineren, moet Koeman te denken hebben gegeven. Net als het feit dat Jeremain Lens en Mounir El Hamdaoui meer dan regelmatig verzandden in volkomen effectloze dribbels.

Hands

Desondanks kwam de thuisploeg wederom op voorsprong, kort voor het einde van het eerste deel van de verlenging. Wernbloom juichte ditmaal meer ingetogen, maar misschien was dat omdat hij de bal met zijn hand binnenwerkte. Die tik kwam Spakenburg niet meer te boven.

Debutant Jonathas en El Hamdaoui maakten er nog 4-2 en 5-2 van, maar een positief effect op de mentale toestand van de Alkmaarders zal dat niet meer gehad hebben. AZ bereikte de vierde ronde van de KNVB Beker, maar won niet aan zelfvertrouwen.

AZ - Spakenburg