KERKRADE - Zonder overdreven inspanningen te leveren heeft PSV de volgende ronde van het nationale bekertoernooi bereikt. Het elftal uit Eindhoven won woensdag in Kerkrade van Roda JC, 2-0.

Het elftal uit Eindhoven won woensdag in Kerkrade van Roda JC, 2-0. De ongeslagen reeks van PSV dit seizoen op drie fronten neemt inmiddels wel indrukwekkende vormen aan.

PSV kwam wat moeilijk in het ritme. In het eerste half uur had de nummer twee van de eredivisie niet één vloeiende aanval. In de middenlinie deed het gemis van strateeg Orlando Engelaar, niet geheel fit op de bank, zich kennelijk even voelen.

Agressiever

Roda JC oogde agressiever en kreeg in de openingsfase ook wat kleine mogelijkheden. Schoten van Skoubo en Willem Janssen gingen maar net over het doel van Andreas Isaksson. Daar bleef het bij.

PSV kwam in de 33e minuut op voorsprong. Daarvoor was Stanislav Manolev verantwoordelijk. De offensief ingestelde rechtsachter werd in het strafschopgebied van de Limburgers vrijgespeeld door aanvoerder Ibrahim Afellay en scoorde beheerst.

De Bulgaar, bezig aan zijn eerste seizoen in Eindhoven, maakte één keer eerder een doelpunt voor PSV. Dat was uitgerekend in het competitietreffen met Roda JC. Die wedstrijd wonnen de Brabanders met 3-0.

Wending

Het doelpunt gaf de wedstrijd een tijdelijke wending. Bijna had het elftal van trainer Fred Rutten in het restant van het eerste deel de ontmoeting al min of meer beslist.

In de 38e minuut werd Jonathan Reis fraai vrijgespeeld door Nordin Amrabat. De jonge Braziliaan knalde buiten bereik van doelman Bram Castro op de paal.

Toivonen

Even later kopte ook Ola Toivonen nog op de paal. Bovendien had Reis in de actie daarvoor een strafschop verdiend, toen hij in kansrijke positie door Davy de Fauw omver werd getrokken. Scheidsrechter Pieter Vink zag dat anders, wellicht omdat Reis niet viel maar zijn actie doorzette.

Na de hervatting zette PSV de opgaande lijn niet door. Roda JC hield daardoor even hoop op een stunt. Na een uur spel was het elftal van Harm van Veldhoven dichtbij de gelijkmaker.

Verdediger Jan Paul Saeijs kopte hard in, maar Isaksson redde voortreffelijk. Meer mogelijkheden waren er niet voor de Limburgers.

Doorbraak

Met een prachtig schot besliste Reis in de 79e minuut de wedstrijd. Het was zijn derde treffer in de laatste drie duels, na die tegen FC Kopenhagen (1-0) en NEC (4-0). Zijn doorbraak lijkt daarmee aanstaande.