RIJSWIJK - Justine Henin-Hardenne heeft een uitgelezen kans laten lopen om 's werelds beste tennisster te worden. De Belgische verloor zondag vrij verrassend de finale van het WTA-toernooi in Leipzig van de Russin Anastasia Myskina: 6-3 -6 3-6.

Bij een zege was Henin haar landgenote Kim Clijsters voorbijgestreefd op de wereldranglijst. De Vlaamse gaf zaterdag in de halve finale tegen Myskina voortijdig op met een blessure en verspeelde daardoor punten. Ze verzwikte haar enkel bij een spagaat op de achterlijn. “Ik kon onmogelijk verder spelen”, zei ze kort na haar opgave.

Zware kneuzing

Ze verdraaide dezelfde enkel die ze eerder in de week licht blesseerde bij een val van de trap in de spelerslounge. Bij uitgebreid onderzoek in het academisch ziekenhuis bleek er sprake van een zware kneuzing van een enkelband.

Henin leek aanvankelijk weinig moeite te hebben met Myskina. De Waalse, die tot de finale in Leipzig 22 partijen op rij won en dit jaar zegevierde in twee grand slams (Roland Garros en US Open), won de eerste set met 6-3. Daarna kantelde de partij. Myskina werd sterker, Henin leek nerveus en sloeg veel fouten. De Russin won de volgende twee sets met 6-3 en pakte met haar vijfde titel in een WTA-toernooi een winstpremie van 83.000 euro.

Dent verslaat Ferrero

In Bangkok versloeg de Amerikaan Taylor Dent verrassend de Spanjaard Juan Carlos Ferrero in de eindstrijd: 6-3 7-6. Het was Dents tweede toernooizege dit jaar, na zijn eerdere triomf in Memphis in februari. Dent, de nummer 8 van de plaatsingslijst, verdiende bijna 70.000 euro bij de Thailand Open. Door zijn nederlaag wacht Ferrero, de aanvoerder van de wereldranglijst, nog altijd op zijn eerste indoortitel. Hij won dit jaar wel drie toernooien op gravel, waaronder de Frans Open.

Palermo

Het toernooi van Palermo werd een prooi voor Nicolas Massu. De Chileen won de finale van de Fransman Paul-Henri Mathieu: 1-6 6-2 -6. Het was Massu's tweede zege dit jaar; hij won eerder het toernooi van Amersfoort.