AMSTERDAM - Na de verloren wedstrijden tegen AC Milan en NAC Breda had het zelfvertrouwen van Ajax een positieve injectie nodig. Willem II toonde zich zondag een prima heelmeester. De uiterst zwakke Tilburgse ploeg legde de Amsterdammers geen strobreed in de weg en liet zich naar een 6-0-nederlaag leiden.

Woensdag speelt Ajax alweer het belangrijke Championsleague-duel tegen Club Brugge. Trainer Ronald Koeman keek alvast vooruit, maar verbond geen enkele conclusie aan de ruime overwinning van zijn elftal op Willem II. “Dat zijn wedstrijden die je niet met elkaar kunt vergelijken. Deze overwinning staat op zichzelf. Maar het geeft natuurlijk wel vertrouwen.”

Sonck overtuigend

De belangrijkste winst die Ajax zondag boekte was het spel van Wesley Sonck. De Belgische spits, met het oog op de wedstrijd tegen Brugge op de voet gevolgd door een bataljon Belgische verslaggevers, kon de eerste maanden van zijn verblijf in Amsterdam nog niet overtuigen. Hij moet zich richten op een plaats aan de rechterkant en dat viel hem aanvankelijk nogal zwaar. Hij liet zich al enkele malen ontvallen dat hij niet erg gelukkig is op zijn huidige positie.

Zondagmiddag straalde de aanvaller echter van oor tot oor. Hij maakte het belangrijke eerste doelpunt en was direct betrokken bij drie andere goals. Ook Koeman toonde zich na afloop tevreden over het spel van zijn aankoop. “Hij is een speler die het niet gemakkelijk heeft. Hij legt zichzelf veel druk op en is niet snel tevreden. Het is goed dat hij nu in zijn nieuwe rol zo goed heeft gespeeld. Ik zie ook geen reden om hem de komende wedstrijden op een andere manier te gebruiken.”

Sonck was content met zijn optreden, maar beloofde in één adem nog beter te kunnen. “Ik ben nog niet op de toppen van mijn kunnen. Maar vandaag ging het zeer goed. Ik kan me geen wedstrijd herinneren waarin ik zoveel in balbezit ben geweest als vandaag. Dat Koeman me handhaaft op deze positie is ook niet erg. Dan weet ik in ieder geval dat ik speel tegen Club Brugge.”

Voor Sonck is het duel tegen zijn landgenoten een belangrijke. In de nationale ploeg is zijn positie onomstreden, maar bij Ajax moet hij vechten voor een plaats in de basis. “Dat is ook niet gek, als je ziet hoeveel kwaliteit hier rond loopt. Ook ik zal aan de beurt komen en af en toe op de bank terecht komen. Zelfs Rafael van der Vaart speelde niet tegen Willem II. Dat geeft wel aan hoe breed deze selectie is.”

Verliezen met grote cijfers

Ook zonder de lichtgeblesseerde Van der Vaart, die uit voorzorg op de bank werd gehouden door Koeman, speelde Ajax met Willem II. De Tilburgers leken naar Amsterdam gekomen om niet met al te grote cijfers te verliezen. Die instelling werd de ploeg fataal. “Het is een mentale kwestie”, wist trainer Mark Wotte. “Zodra we de stadions van de topclubs binnen rijden, gaat het mis. We hebben twee doelpunten tegen gekregen tegen AZ, NAC, Zwolle en Heerenveen. Tegen Ajax en PSV echter twaalf. Dat zegt genoeg.”

Wotte probeerde het tij te keren met een verdedigende -5-1-opstelling. Dat mislukte. Voor rust maakten Sonck en Ibrahimovic al twee doelpunten. Na de pauze zetten de Brabanders de deur wagenwijd open. Door doelpunten van Sneijder, Sikora, Soetaers en Pienaar werd het uiteindelijk 6-0. Vooral de goals van Sikora, die goed inviel, en Soetaers waren beeldschoon.

Vertrouwen

Koeman noemde de twee, allebei eigen aankopen, na afloop speciaal. “Het zijn toch spelers die het niet gemakkelijk hebben hier. Het geeft vertrouwen dat ze hebben gescoord.” De oefenmeester was wel zo reëel toe te geven dat Ajax ook geluk had tegen Willem II.

Op de stand van 1-0 voor Ajax werd een glaszuivere goal van Landzaat afgekeurd. Aan de 3-0 van Sneijder ging een buitenspelsituatie vooraf. “Maar ondanks dat had ik niet het idee dat we hier zouden verliezen”, aldus Koeman. Wotte was het roerend met hem eens: “We zijn er hier nooit in geslaagd er een wedstrijd van te maken.”