ZWOLLE - Zonder dat het ook maar iets beter presteerde dan tijdens de laatste wedstrijden, mocht Feyenoord zondag na afloop van een moeizaam gevecht tegen zichzelf uiteindelijk opgelucht adem halen. FC Zwolle hielp de Rotterdammers met een broodnodige maar geflatteerde zege: 0-3.

Drie dagen na de wanprestatie tegen de voorlaatste van de Oostenrijkse competitie kon Feyenoord zich ruim een helft lang niet tegen de hekkensluiter van de eredivisie onderscheiden. Net als tijdens het duel met FC Kärnten bewogen de Rotterdammers zich verkrampt en in een slakkentempo over de gladde grasmat. Drie treffers binnen twintig minuten verschaften trainer Bert van Marwijk de ruimte om in relatieve rust aan zijn ploeg te sleutelen.

Achilleshiel

De eerste uitzege van het seizoen camoufleerde de vele zwakke plekken bij het vernieuwde Feyenoord niet. De achilleshiel van de ploeg blijft de achterste linie. Tot voor het duel met FC Zwolle was doelman Edwin Zoetebier niet voor niets bijna de meest gepasseerde doelman van de eredivisie. Alleen zijn collega Jelle ten Rouwelaar van FC Twente werd vaker gepasseerd.

Debuut Swerts

Gedwongen door de schorsing van Patrick Paauwe wijzigde Van Marwijk de achterhoede op twee plaatsen. Gérard de Nooijer verving de geschorste Paauwe als aanvoerder en centrale verdediger. De Koreaan Song moest vanaf de bank toekijken hoe Gil Swerts zijn debuut maakte. De Belg presteerde al even slecht als zijn Aziatische voorganger. Ook de linksback Ferne Snoyl ondersteunde de trage centrale verdedigers Peter van den Berg en De Nooijer onvoldoende.

Ook zonder de eerder in de week ontslagen trainer Peter Boeve kon FC Zwolle echter niet profiteren van de gebreken in de Rotterdamse achterhoede. De thuisploeg kreeg minimaal zoveel doelkansen als Feyenoord, maar onderstreepte opnieuw waarom het in zes duels slechts eenmaal heeft gescoord. De bezoekers waren in de eerste helft slechts één keer dicht bij de openingstreffer. Middenvelder Morten Karlsen werkte de bal bijna achter zijn eigen doelman.

Doelpunten

Feyenoord sloeg voor de eerste keer toe op het moment dat Van Marwijk met Dankzo Lazovic een extra aanvaller wilde inbrengen. Shinji Ono kon in de 53e minuut vrijstaand raakschieten. Invaller Athony Lurling (69e minuut) en opnieuw Ono (71e minuut) stelden binnen twintig minuten de zege veilig. “Deze zege is meer dan welkom”, besefte Van Marwijk. “Maar ook ik besef dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Het moet allemaal nog veel en veel beter.”

Hetzelfde geldt voor FC Zwolle, de club die zich deze week van Boeve ontdeed omdat het niet meer zou klikken tussen coach en spelers. Feit is wel dat de coach vorig jaar nagenoeg dezelfde kwaliteitsarme ploeg voor de eredivisie wist te behouden. Dat moeten tussenpaus Gerard Nijkamp en de nog onbekende opvolger van Boeve nog maar presteren. Na zes duels heeft Zwolle al vier punten minder dan de voorlaatste van de eredivisie. “En volgende week wacht Volendam”, wist Nijkamp met een blik op de ranglijst. ”Dan mag je nu al spreken van een finale.”