HAMBURG - Hamburger SV heeft zondagavond de kans laten liggen alleen op kop te komen in de Bundesliga. De ploeg bleef in Gelsenkirchen bij Schalke 04 op 3-3 steken.

Halverwege leidde Hamburger SV nog met 2-0. Door het gelijke spel heeft Hamburger SV net als Bayer Leverkusen 22 punten uit tien duels. Leverkusen leidt door een beter doelsaldo.

Werder Bremen rukte zondagavond op naar de derde plaats door de uitwedstrijd bij VfL Bochum winnend met 4-1 af te sluiten. Bremen heeft een punt minder dan Leverkusen en Hamburger SV.

Louis van Gaal staat met Bayern München, dat zaterdag Eintracht Frankfurt met 2-1 versloeg, vijfde met vier punten minder dan de nummers één en twee.

Berg

Hamburger SV was tegen Schalke lang de bovenliggende partij. Ex-Groninger Marcus Berg en Piotr Trochowski beloonden het betere spel van HSV met treffers voor rust. Berg maakte de 1-0 op aangeven van Eljero Elija.

Kevin Kuranyi (1-2) en Lukas Schmitz (2-2) zorgden in de tweede helft voor nieuwe spanning. Hamburger SV was kort voor de tweede tegentreffer David Rozehnal kwijtgeraakt door een rode kaart, maar leek met tien man toch nog drie punten te grijpen toen Marcus Berg met zijn tweede treffer tien minuten voor het einde 3-2 maakte. Kuranyi redde in de slotminuut een punt voor Schalke.

Van Gaal

Louis van Gaal zal met genoegen de uitslagen van Leverkusen (vrijdag maar 1-1 tegen Dortmund) en HSV hebben vernomen. Zijn ploeg Bayern München won zelf fortuinlijk van Eintracht Frankfurt: 2-1.

Daniel van Buyten voorkwam in de 89e minuut dat de kritiek op Van Gaal verder zou aanzwellen. De Belgische verdediger kopte de geplaagde recordkampioen van Duitsland alsnog naar de zege.

Kritiek

Daarmee bespaarde de tegenvallende topclub zich veel ellende. De machtige president Franz Beckenbauer roert zich wekelijks en meestal niet positief. Van Gaal ergerde zich op zijn beurt aan de kritiek over de nederlaag van woensdag voor de Champions League tegen Bordeaux.

''Als ik God was geweest, dan had ik alles gewonnen. Maar ik ben geen God, ik ben een trainer die hard werkt'', stelde de oefenmeester die in Frankrijk zijn sterspelers Ribery en Robben miste.

Robben

De eerstgenoemde Fransman ontbrak nog tegen Eintracht Frankfurt. Robben begon na een knieblessure op de bank, maar moest toen er nog niet was gescoord in de 59e minuut invallen. Robben stond net op het veld of Frankfurt nam door Alexander Meier de leiding.

Uitgerekend de linksbuiten van Oranje maakte gelijk. Van Gaal dirigeerde vervolgens Van Buyten naar voren. Met succes. Mark van Bommel speelde de hele wedstrijd mee en nam het na de zege nog maar eens op voor Van Gaal. ''Hij is de juiste trainer.''