WAALWIJK - RKC Waalwijk denkt alsnog op een faillissement af te stevenen nu de gemeente Waalwijk minder wil bijdragen aan het financiële reddingsplan dan volgens de club noodzakelijk is.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad vrijdag voorgesteld om de huur van het stadion van RKC te verlagen van 600.000 naar 450.000 euro per jaar.

RKC had gerekend op een reductie naar 300.000 euro. ''Met de gedachte dat RKC Waalwijk in de toekomst terug zal moeten naar een begroting tussen de 3,5 en 4 miljoen euro drukt een huursom van 450.000 te zwaar op de begroting en is daarmee irreëel'', laat de club vrijdag in een verklaring weten.

Reddingsplan

In het reddingsplan, waarin hoofdsponsor Ben Mandemakers een grote rol speelt en dat onder meer garant zou staan voor de stadionhuur en een deel van de schulden, was ook gerekend op kwijtschelding van de huurachterstand van 612.000 euro.

Het college gaat ook daarin niet mee in de wens van de eredivisieclub. Het stelt voor om het kunstgrasveld van RKC over te nemen voor 300.000 euro en dat beschikbaar te stellen aan de Waalwijkse sport. Voor de overige 300.000 euro wil het college tot een nadere regeling komen.

Duurzame oplossing

Het voorstel van het college komt naar eigen zeggen tegemoet aan de opdracht die de raad op 8 oktober meegaf om de mogelijkheden te onderzoeken om tot een duurzame oplossing te komen, in gesprek te treden met Mandemakers en erop toe te zien dat de financiële gevolgen voor de Waalwijkse gemeenschap beperkt zouden blijven.

Het college vindt het voorstel aan de raad een reëel gebaar voor het behoud van betaald voetbal in Waalwijk.

Bestuur

Het bestuur van RKC is het daar niet mee eens. ''In het verleden zijn door twee partijen - lees: gemeente Waalwijk en het afgetreden bestuur van RKC - afspraken gemaakt die niet 'future proof' zijn gebleken en die niet in het belang waren van het voortbestaan van betaald voetbal in Waalwijk.

Om faillissement te ontlopen, moeten door alle partijen concessies worden gedaan. Het reduceren van de jaarlijkse huur naar 300.000 euro en het komen tot een oplossing voor de achterstallige huur zijn in deze zeer voornaam.''

De club hoopt dat de gemeente met iets meer gaat komen, aldus een woordvoerder van RKC. ''Anders haakt ook Mandemakers af en gaat de club zeker failliet.''

Licentie

In dat geval vervalt de licentie van de club, zo liet de KNVB vrijdag weten. ''De gespeelde wedstrijden worden dan reglementair als niet-gespeeld beschouwd en de behaalde punten vervallen.''

De gevolgen voor de stand zullen in dit geval miniem zijn. RKC heeft tot nu toe drie punten verzameld.

Categorie 1

De club is sinds maart 2008 vanwege de financiële problemen ingedeeld in categorie 1 van de licentiecommissie. Eerder dit jaar werd de club al beboet vanwege het niet nakomen van het plan van aanpak.

Onlangs bleken ook de cijfers die het oude bestuur had ingeleverd niet te kloppen. De KNVB merkt verder op dat als RKC de salarissen niet op tijd betaalt, dit tot puntenaftrek kan leiden.