BERLIJN - Met een fabelachtige tijd van 2.04.55 is Paul Tergat de nieuwe wereldrecordhouder op de marathon. De 34-jarige Keniaan was zondag in Berlijn niet minder dan 43 seconden sneller dan de Marokkaanse Amerikaan Khalid Khannouchi, die 14 april vorig jaar in Londen na 2.05.38 over de finish kwam. Tergat versloeg in een enerverende eindsprint op Unter den Linden zijn landgenoot Sammy Korir met een seconde.

De vijfvoudige wereldkampioen veldlopen (van 1995 tot en met ) had nog sneller kunnen zijn over de klassieke afstand van ,195 kilometer. Tergat twijfelde in de slotkilometer welke van de doorgangen van de Brandenburger Tor hij moest nemen. Hij koos de middelste en daarmee niet de kortste route. Korir, die als haas was ingehuurd, liep een klein gaatje dicht en verraste bijna nog zijn kopman.

Topprestatie

Er was Tergat veel aan gelegen in Berlijn een topprestatie te leveren. Vorig jaar in Londen zat hij maar tien seconden achter Khannouchi. Bovendien wist hij in vijf marathons geen enkele keer te winnen: “Dat zat me dwars. Ik heb me helemaal gericht op deze marathon en daarom ben ik nu zo blij met dit wereldrecord”, glunderde Tergat.

Ideale weersomstandigheden

Hij had uitmuntende hazen in zijn kompanen Sammy Korir en Titus Munji, twee ervaren marathonlopers (Korir won al twee keer de marathon van Amsterdam) met een feilloos tempogevoel. De omstandigheden in de Duitse metropool waren ideaal: zonnig, windstil, niet te warm. De doorkomsttijd halfweg was beheerst: .03.01.

”Ik had al snel in de gaten dat we een heel snelle tijd konden lopen. Daarom zorgde ik ervoor dat we de eerste helft niet te hard van stapel gingen. Dat betaalde zich in de tweede helft uit”, verklaarde Tergat de ‘negatieve split’, het tweede deel sneller lopend dan het eerste.

De Keniaan, oud-wereldrecordhouder op de 10.000 meter en op die afstand twee keer winnaar van zilver bij Olympische Spelen (1996 en ), verdiende in Berlijn 30.000 euro voor zijn marathonzege en nog eens 50.000 euro voor zijn wereldrecord.

Eerste Nederlander

In de schaduw van de supersnelle Kenianen werkte Nederlander Hugo van den Broek de wedstrijd met een tevreden gevoel af. De atleet uit Castricum haalde in zijn vierde marathon met een eindtijd van 2.15.54 liefst 3.44 van zijn persoonlijke record af. Hij eindigde als 22e.

Vrouwelijke winnaar

Bij de vrouwen ging de zege naar Yasuko Hashimoto, die in .26.32 over de finish kwam. Het was de vierde opeenvolgende zege van een Japanse atlete in Berlijn.