ANKARA (ANP) - De Nederlandse volleybalsters hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van het EK. In de bomvolle sporthal in Ankara was Oranje in de eerste halve eindstrijd sinds 1995 niet opgewassen tegen Turkije. De ploeg van bondscoach Angelo Frigoni ging kansloos met 3-0 (25-17 25-22 25-22) onderuit tegen het gastland. Nederland speelt zondag in de strijd om het brons tegen Duitsland. De Duitsers gingen in de halve finales met 3-2 onderuit tegen Polen.

De Nederlandse speelsters waren te veel onder de indruk van de hectische omstandigheden in de Atatürk-sporthal. De vrouwen werden voortdurend door dik 6000 toeschouwers uitgefloten en uitgejoeld. Met de tribunes dicht op het veld was het nauwelijks mogelijk te communiceren. "We hebben vooraf video gekeken en ik had ook wedstrijden op de televisie gezien. Maar het blijft toch moeilijk om je hierop voor te bereiden. Iedereen was onder de indruk. Maar het doet pijn om in zo'n sfeer zo op je bek te gaan'', baalde topscoorster Elles Leferink.

Mede ook door het sterke verdedigende spel van Turkije kon Nederland nooit in de wedstrijd komen. In de tweede en derde set leken de vrouwen van Frigoni nog wel terug in de wedstrijd te komen, maar raakten ze het gewonnen terrein steeds weer kwijt. ,,We hebben te veel fouten gemaakt'', concludeerde Francien Huurman. ,,Het is zuur dat we juist vandaag zo'n slechte wedstrijd spelen.

Door de omstandigheden konden we er gewoon niet uitkomen.'' Bondscoach Angelo Frigoni probeerde door verscheidene wissels nog iets te forceren. Maar het inbrengen van Chaïne Staelens (voor Sustring), Kitty Sanders (Leferink) en Ruth van der Wel (Donets) had nauwelijks effect. De Italiaan weet het slechte spel echter niet aan de atmosfeer. ,,We hebben niet kunnen scoren, omdat zij zo goed verdedigden. Daarnaast maakten we alle fouten die we konden maken. De basisbeginselen waren er niet.''

Oranje zal zondag tegen Duitsland aanzienlijk beter moeten spelen om het toernooi toch nog met een medaille af te sluiten, al maakten de Duitse vrouwen tegen Polen ook niet echt een stabiele indruk. De ploeg werd wegens de overwinning op de groep op Turkije ook steeds uitgefloten en gaf een 2-1 voorsprong uit handen. Nederland won een keer eerder, in 1985, het brons. "Het zal niet meevallen om ons voor dit duel op te laden'', besefte Huurman. "Maar ik hoop dat we de kans kunnen pakken het toernooi goed af te sluiten.''

Polen en Turkije strijden verrassend om de Europese titel. De Turkse vrouwen kwamen in de voorgaande vijf EK's nooit verder dan de tiende plaats. Er is met het oog op de titelstrijd in eigen land veel in de nationale ploeg geïnvesteerd. Bovendien is de plotselinge dood van de bondscoach twee weken voor het begin van het EK een grote inspiratiebron. Polen, dat Nederland in de groepswedstrijden de enige nederlaag toebracht, haalde voor het eerst sinds 1967 de eindfase. De Oost-Europese vrouwen stonden in de jaren vijftig en zestig aan de internationale top. Onder aanvoering van sterspeelster Glinka staat de ploeg er nu weer.