AMSTERDAM - AZ komt mogelijk al dit seizoen flink in de financiële problemen. De club maakt onderdeel uit van DSB Beheer en moet hopen dat de curator dat deel van het imperium van Dirk Scheringa ontziet.

Als DSB Beheer onder curatele wordt gesteld, krijgt AZ grote problemen met een lopende lening van 14 miljoen euro, meldt dagblad Spits.

"Dit is een soort rekening courant die wij hebben bij DSB Beheer met een looptijd van tien jaar", legt Toon Gerbrands uit aan de krant.

Opeisbaar

Volgens de algemeen directeur werd het potje gebruikt om snel te kunnen handelen op de transfermarkt. "Als we een speler kochten, dan was de lening iets hoger en als we verkochten weer iets lager."

Gerbrands wilde in de krant nog niet speculeren over mogelijke financiële gevolgen voor de club. Duidelijk is wel dat als de curator beslist dat de lening direct opeisbaar is voor de schuldeisers, de club in de problemen komt.

Beslag

Maandagavond werd bekend dat bouwbedrijf Midreth beslag heeft laten leggen op het stadion van AZ. Een woordvoerster van het bedrijf verklaarde dat DSB niet langer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

Het bouwbedrijf werkt voor de bank aan het Scheringa Museum in het Noord-Hollandse Opmeer. Voor AZ heeft de beslaglegging waarschijnlijk geen gevolgen. De club heeft een huurovereenkomst die loopt tot 2036.

Toekomst

Al met al ziet Gerbrands de toekomst niet al te somber in. Volgens de algemeen directeur staat de begroting voor komend seizoen niet onder druk. "Als we geen kampioen worden en dus geen Champions League spelen, gaat de begroting sowieso terug van 40 miljoen euro naar 32 miljoen."

De beleidsman legde verder uit dat de club ook op zoek moet naar een nieuwe sponsor om de vijf miljoen euro te vervangen die DSB nu jaarlijkse betaalde. "Lukt dat niet en krijgen wij een lager bedrag dan zal ook dat gevolgen hebben op de begroting.