AMSTERDAM - Louis van Gaal wordt zo goed als zeker de opvolger van sir Alex Ferguson bij Manchester United. Dat onthulde het Algemeen Dagblad woensdag. Peter Kenyon, chief-executive bij Manchester, beschouwt de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal als de ideale opvolger. Naast Van Gaal zou ook Co Adriaanse, als hoofd jeugdopleidingen, naar Manchester gaan.

Kenyon en Van Gaal zijn geen onbekenden van elkaar. De Engelsman was ten tijde van de Ajax-successen managing-director bij het kledingmerk Umbro, dat de Amsterdammers destijds ook van spullen voorzag. Kenyon en Van Gaal hadden een meer dan goede relatie en die band is ook nadien gebleven.

Bij United zijn al drie Nederlanders actief. Behalve reserve-doelman Van der Gouw en spits Van Nistelrooy staat ook jeugdtrainer René Meulensteen er sinds vorig jaar onder contract.

Zoektocht

In de zoektocht naar een opvolger voor Ferguson liet Kenyon weten dat de nieuwe coach onmiddellijk beschikbaar moet zijn, omdat Manchester niet bereid is een afkoopsom te betalen. Daardoor vielen de bij de bookmakers populaire kandidaten als O'Leary (Leeds), O'Neill (Celtic), Hitzfeld (Bayern München) en Capello (AS Roma) af. Zij hebben doorlopende verbintenissen. De verbintenis tussen Van Gaal en de KNVB loopt op 31 januari af.