ANKARA - De Nederlandse volleybalsters wacht zaterdagavond (18.00 uur Nederlandse tijd) een heksenketel in Ankara. In de halve finale van het EK tegen gastland Turkije zal Oranje in de 6000 toeschouwers een extra tegenstander tegenover zich krijgen.

In de laatste groepswedstrijd werd de situatie in de bomvolle Ataturkhal zelfs als dreigend omschreven. De maximale capaciteit werd donderdag bij het duel tussen Turkije en Duitsland (2-3) met mensen overschreden. De Europese bond CEV heeft inmiddels extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd om in het weekeinde de toestroom van fans in te dammen.

Frigoni

Toch boezemt het grote aantal toeschouwers bondscoach Angelo Frigoni en zijn vrouwen geen angst in. "Dit is juist een fantastische ervaring voor dit team. Als we met de ploeg een grote toekomst willen hebben, moeten we ook dit soort wedstrijden leren winnen", aldus de bondscoach die vrijdagochtend vroeg met zijn ploeg naar Ankara vloog.

Joelen

De speelsters hadden Turkije het liefst in de finale getroffen, maar na de groepswedstrijden voor matig bezette tribunes in Antalya kijken ze uit naar de hectiek. "Het lijkt me geweldig om straks al die mensen in mijn nek te horen joelen", keek Elles Leferink vooruit. "Het kan me niet schelen dat ze voor Turkije zijn. Het is alleen maar prachtig dat zoveel mensen belangstelling hebben voor volleybal."

Interesse

De interesse in vrouwenvolleybal in Turkije is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Met het oog op de Europese titelstrijd in eigen land heeft de Turkse bond veel geld in het nationale team gestoken.

Gedragen door het dolenthousiaste publiek drongen de vrouwen verrassend door tot de laatste vier. Het gastland versloeg in de poule onder meer titelverdediger Rusland, dat weliswaar door voedselvergiftiging verzwakt was. In de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland kwam de ploeg terug van een 2-0-achterstand in sets, maar moest uiteindelijk met 3-2 buigen.

Dood

Naast de grote publieke belangstelling is ook de plotselinge dood van de Turkse bondscoach een grote inspiratiebron. Hij overleed twee weken voor de begin van het EK aan een hartaanval. De Turkse vrouwen willen niets liever dan de Europese titel aan hem opdragen.

De laatste keer dat Nederland en Turkije tegenover elkaar stonden, speelde Oranje in eigen land. Met een moeizame 3-2-zege op de Turkse vrouwen dwongen de vrouwen van Frigoni in augustus 2001 in Den Bosch kwalificatie voor het WK af. "In de afgelopen twee jaar zijn de Turken zeker gegroeid", weet de bondscoach. "Maar ook wij hebben progressie gemaakt. We hebben ondanks de verwachte heksenketel zeker kansen tegen dit team."

Bij winst moet Oranje het in de jacht naar de eerste Europese medaille sinds het goud in 1995 opnemen tegen Polen of Duitsland. Na de verrassende uitschakeling van titelverdediger Rusland en vice-Europees en wereldkampioen Italië haalden alleen de Poolse vrouwen evenals bij het EK van 2001 de laatste vier. Frigoni: "Dit lijkt het EK van de verrassingen, hopelijk kunnen wij zondag voor de grootste stunt zorgen."