TOKIO - De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki willen samen de Olympische Spelen van 2020 organiseren. Motto van die Spelen zijn een kernwapenvrije wereld, zei burgemeester Tadatoshi Akiba van Hiroshima zondag bij een persconferentie.

Hiroshima en Nagasaki werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verwoest door atoombommen van de Verenigde Staten.

De steden, die op 300 kilometer afstand van elkaar liggen, hebben een commissie ingesteld die de haalbaarheid van het organiseren van de Spelen in 2020 gaat onderzoeken.

''Wij streven naar de afschaffing van kernwapens in 2020. Als wij ons kandidaat stellen voor de Olympische Spelen, kan dat onze inspanningen voor vrede versterken'', zei Akiba.

Vrede

''De Olympische Spelen zijn ooit als feest van de vrede begonnnen. In dat opzicht past onze kandidaatstelling goed bij de olympische idealen.''

Het Internationaal Olympisch Comité kiest in 2013 de stad voor de Spelen van 2020. Tokio was voor 2016 in de race en legde het vorige week bij de stemming in Kopenhagen af tegen Rio de Janeiro.