ROTTERDAM - Met een diepe zucht en een grauw gezicht verliet trainer Bert van Marwijk donderdag onder een schril fluitconcert het speelveld van De Kuip. Feyenoord, anderhalf jaar geleden nog winnaar van de UEFA-beker, had zojuist zijn rentree in het Europese toernooi opgeluisterd met een zwaarbevochten zege (2-1) op het goedwillende maar kwaliteitsarme FC Kärnten.

Wat de oefenmeester voor onmogelijk hield, gebeurde toch. Feyenoord speelde tegen de nummer voorlaatst van de Oostenrijkse competitie nog slechter dan in de tweede helft van afgelopen zondag tegen PSV. Sinds de start van het seizoen leven ze bij Feyenoord in de veronderstelling dat het alleen maar beter kan gaan. In werkelijkheid zet de club wekelijks een stap achterwaarts. Zo ook tegen FC Kärnten.

Van Marwijk

Van Marwijk wekt de indruk het ook niet meer te weten. De oefenmeester bediende zich na afloop van het duel met de Oostenrijkers van hetzelfde vocabulaire als dat van de laatste weken. "We hebben een keer een grote overwinning nodig. Dan krijgen we wat meer vertrouwen. Dat is helaas weer niet gelukt. Het was weer slecht. We mogen blij zijn dat we uiteindelijk nog hebben gewonnen."

De trainer van de club die zich afgelopen zomer ontdeed van belangrijke spelers als Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Bonaventure Kalou en Brett Emerton zegt tijd nodig te hebben. Als geen ander beseft hij echter ook dat die ruimte een trainer van Feyenoord niet wordt geboden. De trouwe achterban heeft het geduld met de ploeg voor een groot deel verloren.

Spandoeken

Via teksten op circa twintig spandoeken spraken supporters hun onvrede uit over de beleidsmakers van Feyenoord. Na de openingstreffer van Maric in de 57e minuut eiste een deel van de aanhang het vertrek van de clubleiding. Kuijt en Buffel smoorden binnen twintig minuten het dreigende oproer in de kiem. De scorende spitsen konden echter niet voorkomen dat Feyenoord stevig werd uitgefloten.

"Ja, dat is begrijpelijk", besefte Van Marwijk. "Al is het niet goed voor de spelers. Vooral sommige nieuwelingen hebben moeite met het hoge verwachtingspatroon. De een gaat daar makkelijk mee om dan de ander. Maar je ziet op het veld terug dat er weinig vertrouwen is. Het gaat allemaal heel geforceerd. De jongens doen ongelooflijk hun best, ze lopen zichzelf vaak voorbij. Dingen die eigenlijk niet fout mogen gaan, mislukken toch. Dat is jammer en moet natuurlijk anders."

Tegentreffer

Opvallend was dat de tegentreffer van Feyenoord opnieuw werd ingeleid door een standaardsituatie. Maric scoorde na een hoekschop. Ook Heerenveen, AZ en PSV profiteerden tegen Feyenoord na een goed genomen vrije trap of hoekschop. "Iedereen weet vantevoren wat hij moet doen. En toch gaat het fout. Dat mag niet", weet Van Marwijk. "Ik ben nog wel heel blij dat we hebben gewonnen. Daardoor moeten zij over drie weken toch scoren. Ik heb het gevoel dat wij daar ook niet zonder doelpunt blijven. Maar ook ik denk dat we het tegen FC Kärnten nog heel moeilijk gaan krijgen."