AMSTERDAM - Bart Veldkamp is al een half jaar weg als hoofdcoach van de Amerikaanse schaatsbond, maar de woede zit nog diep bij de oud-schaatser. In zijn column in De Telegraaf haalt hij hard uit naar de organisatie.

"Zelden zo'n zooitje puin bij elkaar gezien", schrijft Veldkamp, die nog een rechtszaak heeft lopen tegen zijn voormalige werkgever.

"Nu nog hoor ik een constante klaagzang van mijn voormalige collega-coaches aan."

Met name de zogenoemde 'bobo's' zijn hem een doorn in het oog. "Afgelopen zomer werd weer een van de vele hoogtepunten van volledige onkunde blootgelegd."

"Eén van de bobo's is zich als chef d'équipe van een van de teams omhoog aan het werken. Om op die manier maar deel uit te kunnen gaan maken van het olympische team."

Kakken

Het verkrijgen van een volledige Olympische accreditatie is volgens Veldkamp het ultieme doel voor veel bondslieden. "De hemelpoort van Bobootjesland is dan bereikt. Je mag olympisch wonen, slapen, eten en kakken!"

De Nederlander haalt het voorbeeld aan van een fysiotherapeut die recent bij de nationale selectie ontslagen werd omdat een bobo niet met hem verder wilde. "Dat het inmiddels vijf maanden voor de Spelen was en de atleten maar een ding wilden (werken met deze fysiotherapeut), maakte hem allemaal niets uit."

Geld

Veldkamp werd in april ontslagen omdat volgens US Speedskating zijn veeleisende trainingsmethode niet aansloeg. De voormalige schaatsbelg claimt nog recht te hebben op één jaarsalaris en een flinke premie.

"Het juridische gevecht met de Amerikaanse bond zal ergens voorjaar 2010 dienen", aldus Veldkamp.