DUBLIN - Raymond van Barneveld heeft de kwartfinales bereikt van de World Grand Prix in Dublin, een van de lucratiefste toernooien van de profbond PDC.

De geroutineerde Haagse darter won donderdagavond met veel moeite van de 32-jarige Engelsman Wes Newton. 'Barney' had de maximale lengte van de partij, vijf sets, nodig: 3-2 (3-2 0-3 3-2 2-3 3-2).

Door deze zege is de beste Nederlandse darter al verzekerd van een premie van 12.500 pond, bijna 13.600 euro. De winnaar van het evenement gaat zondag met een ton in Engelse ponden naar huis.

De verliezend finalist krijgt 40 mille. Phil Taylor is zoals gebruikelijk de grote favoriet. De Engelsman schaarde zich woensdag al moeiteloos bij de beste acht ten koste van landgenoot Wayne Jones.

In zijn openingswedstrijd moest Van Barneveld al 130 uitgooien om Alan Tabern te verslaan. Newton, uitstekende in vorm, stelde hem eveneens zwaar op de proef.

Dubbel

In de derde set miste de Engelsman twee pijlen op dubbel zes voor de winst. De oud-wereldkampioen raakte prompt de dubbel 20 wel en kwam op 2-1 in plaats van met 1-2 achter.

Newton verwerkte die tegenvaller opmerkelijk koel. Hij sleepte er een vijfde set uit en boog daarin pas in de in de 'sudden death-leg'. Hij maakte het Van Barneveld gemakkelijk door vijf pijlen te missen op de eerste dubbel en door een povere score van slechts 9 punten te laten noteren.

Zijn Haagse opponent kon daardoor een flinke voorsprong nemen. Hij maakte die met twee pijlen voor een finish van 70 te gelde.

Vreemd

''Dit was een van de vreemdste partijen die ik ooit heb gespeeld'', reageerde Van Barneveld opgelucht.

''In de eerste set ging het nog wel, maar wat er daarna gebeurde weet ik niet. Ik verloor mijn concentratie en kon een tijdlang de triple twintig niet vinden. Misschien moest ik te snel het podium op, doordat Andy Hamilton met 3-0 won van Mervyn King. Ik had 3-2 verwacht. Nu was mijn voorbereiding kort. Ik heb niet zo heel veel gegooid de laatste tijd en het niveau is hier erg hoog. Maar goed, het mogen dan close games zijn geweest, ik raakte wel de winnende dubbels.''