TILBURG - Voetbalclub Willem II hoeft tot het einde van het seizoen geen stadionhuur te betalen aan de gemeente Tilburg.

Dat voorstel legt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor, zo maakte wethouder Jan Hamming donderdag bekend.

De Tilburgse eredivisionist stevent af op een tekort in de exploitatie van tenminste 2,8 miljoen euro.

Volgens voorzitter Hans Verbunt is inmiddels zo'n 75 procent daarvan afgedekt dankzij externe financiers. Het bevriezen van de huur, tot uiterlijk 30 juni 2010, levert Willem II maximaal negen ton op.

In gesprek

Willem II was al enige tijd in gesprek met de gemeente. De club is mede door de recessie in financiële nood gekomen.

''De problemen zijn niet acuut, maar we moeten nu wel handelen'', legde Verbunt donderdag uit. De club bezuinigde al door de jeugopleiding te laten samensmelten met die van de eveneens noodlijdende buurman RKC Waalwijk.

Selectiespelers

Ook is het aantal selectiespelers teruggebracht. Verkoop van spelers bleef deze zomer echter uit waardoor de club de begroting na de transferperiode noodgedwongen al moest aanpassen.

Verbunt: ''We misten inkomsten omdat spelers niet verkocht werden, waardoor ook de salariskosten gelijk bleven.''

Maatregelen

Hoewel externe financiers - anoniem - voor een deel van het verwachte tekort garant staan, waren nadere maatregelen noodzakelijk.

''We hebben een beroep op de gemeente gedaan en verzocht om uitstel van de huur tot het einde van het seizoen. Ik benadruk dat we geen huurachterstand hebben'', aldus Verbunt.

Huur

Het college stelt een drietal maatregelen voor. Hamming: ''De huur wordt bevroren, een onafhankelijke commissie gaat zich buigen over de hoogte van de huursom en de gemeente gaat samen met de club een langetermijnvisie uitwerken wat betreft betaald voetbal in de stad.''

Verbunt bereidt voor de komende seizoenen maatregelen voor om de begroting structureel omlaag te krijgen. Dat zal vooral gaan door afscheid te nemen van spelers. Een groot deel van de contracten loopt af. Verbunt: ''De salarissen zijn de hoogste kostenpost.''