AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en de Atletiekunie willen in 2016 de Europese kampioenschappen atletiek organiseren in het Olympisch Stadion.

De stad en de bond gaan zich kandidaat stellen bij de Europese atletiekfederatie en samen een bidbook maken, maakten ze donderdag bekend.

Aanvankelijk was het voornemen om zich kandidaat te stellen voor 2014, maar de gemeente en de atletiekunie denken meer kans te hebben het grote toernooi twee jaar later binnen te halen. ''Het gaat ons niet zozeer om het jaartal, maar om het evenement."

"We moeten slim en strategisch inzetten, mede met het oog op andere evenementen in Nederland'', aldus wethouder sport en recreatie Carolien Gehrels.

Roeien

Amsterdam heeft voor 2014 het WK roeien al in huis, verduidelijkte Gehrels. ''Met een bid voor de EK atletiek in 2016 versterken we onze positie voor wat betreft de organisatie van aansprekende internationale evenementen.''

Amsterdam en de Atletiekunie verwachten ook dat in 2016 de uitwerking van het Olympisch Plan 2028 een stuk verder is. ''Dan is er meer zicht op de benodigde fondsen en aanpassingen in de infrastructuur.''

Nederland organiseerde nog nooit een EK atletiek outdoor. Wel is al twee keer een EK indoor gehouden; in 1973 in Rotterdam en in 1989 in Den Haag.