AMSTERDAM - Michael Johnson heeft advies voor Usain Bolt. ‘Het wordt tijd dat Bolt gas terugneemt,’ schrijft de wereldrecordhouder op de 400 meter deze week in zijn column in het Amerikaanse magazine Newsweek.

Bolt won de afgelopen jaren alles wat een sprinter kan winnen. Het Jamaicaanse sprintfenomeen werd zowel olympisch- als wereldkampioen op de 100 en 200 meter en verpulverde op beide afstanden het wereldrecord.

''Fysiek kan hij zijn successen zonder twijfel voortzetten'', vervolgt Johnson.

''Mentaal is het een ander verhaal. Het is voor een jonge sporter lastig om gemotiveerd te blijven. Als je van tevoren weet dat je gaat winnen, veel geld hebt verdiend en wereldberoemd bent geworden is het moeilijk om een nieuwe ‘drive’ te vinden.''

Olympische Spelen

''Volgend jaar, een jaar zonder WK en Olympische Spelen, moet Bolt het rustig aan doen. Wat tijd aan goede doelen besteden en bijvoorbeeld op de Commonwealth Games lopen.'' Johnson noemt nog een andere reden waarom Bolt even gas terug moet nemen.

''Door zijn dominantie neemt de interesse voor de sprintnummers in bijvoorbeeld een sprintland als Amerika af. Het wordt zo erg voorspelbaar. Als Bolt meedoet, dan weet je wie er wint.''