HOOGLAND - Kunstrijdster Karen Venhuizen beëindigt haar loopbaan. Dat maakte schaatsbond KNSB woensdag bekend. Heupklachten belemmeren Venhuizen zodanig dat op topniveau trainen en presteren niet meer mogelijk is, zo stelt ze.

Venhuizen is negenvoudig Nederlands kampioene. Al sinds oktober 2007 kampt de 25-jarige geboren Zoetermeerse met een heupblessure, die echter overschaduwd werd door de ziekte van Guillain-Barré in februari 2008.

Guillain-Barré is een aandoening die de spieren en de zenuwen aantast. De rust en de revalidatieperiode die voor het herstel hiervan nodig was, resulteerde niet in verbetering van de heupklachten.

Dit voorjaar werd Venhuizen aan haar heup geopereerd, maar in de intensieve trainingsperiode van de afgelopen maanden bleek het resultaat daarvan niet toereikend om op het gewenste internationale niveau te kunnen terugkeren.

WK

Venhuizen vertegenwoordigde Nederland op drie wereldkampioenschappen. Bij het WK van 2001 eindigde ze als 22e. Venhuizen deed acht keer mee aan een Europees kampioenschap.

Haar beste prestatie was in 2008, toen werd ze veertiende. Daarnaast won Venhuizen twee internationale ISU-wedstrijden, waaronder de Challenge Cup 2007 in Den Haag.