LONDEN - De Nederlandse tennisploeg speelt in de eerste ronde van de wereldgroep thuis tegen Canada. Dat is het resultaat van de loting donderdag in Londen. Het duel wordt gespeeld van 6 tot en met 8 februari.

"Mooie loting", oordeelde bondscoach Tjerk Bogtstra, "Het had veel slechter gekund." Bogtstra was verrast door de opwaardering van zijn team. "Woensdag werden we alsnog geplaatst. Dat was een verrassing. Ik veronderstelde dat Zweden als achtste geplaatst zou worden. Toen wij dat werden, wisten we dat we de toppers zouden ontlopen in de eerste ronde."

Niet onderschatten

Desondanks was Bogstra nog niet helemaal gerust. "Marokko of Wit-Rusland uit was moeilijk geworden. Canada thuis biedt perspectief voor de tweede ronde." Daarin komt de Nederlandse ploeg eventueel uit tegen de winnaar van het duel tussen Tsjechië en Spanje. "Tsjechië wordt thuis, Spanje uit", weet Bogtstra. "Maar laten we de Canadezen niet onderschatten. Die hebben tenslotte Brazilië verslagen."

Canada

Door de overwinning op Brazilië (3-2) keerde Canada voor het eerst sinds 1992 terug in de wereldgroep. Tegen de Brazilianen zette captain Grant Connell vier verschillende spelers in: Simon Larose, Daniel Nestor, Frederic Niemeyer en Frank Dancevic. Nestor (31), een dubbelspelspecialist, zette op de eerste wedstrijddag de toon door Kuerten pootje te lichten.

Frank Dancevic tekende zondag voor het winnende punt door Saretta te verslaan. Op de wereldranglijst behoort het kwartet niet tot de top 200. Larose (25) is 201, Dancevic (19) 205, Niemeyer (27) 215 en Nestor 493.

De complete loting van de wereldgroep is: Australië - Zweden, Verenigde Staten - Oostenrijk, Wit-Rusland - Rusland, Marokko - Argentinië, Roemenië - Zwitserland, Frankrijk - Kroatië, NEDERLAND - Canada, Tsjechië - Spanje.