SYDNEY - Het Nederlands elftal is dinsdag zonder zes potentiële basisspelers in Sydney aangekomen voor de vriendschappelijke interland tegen Australië.

Bondscoach Bert van Marwijk vernam het slechte nieuws over de blessure van Nigel de Jong toen hij samen met zijn selectie in Hongkong van vliegtuig moest verwisselen.

''Dit is doodzonde natuurlijk'', stelde de trainer van het Nederlands elftal.

''Nigel zou een dag later komen omdat hij nog met Manchester City moest voetballen. Maar hij had er hartstikke veel zin in. Echt waar. Hij was overigens niet de enige. Robin van Persie vond het bijvoorbeeld ook heel jammer dat hij niet mee kon.''

Vader

De aanvaller van Arsenal ontbreekt net als André Ooijer bij Oranje omdat hij op het punt staat om vader te worden. Mark van Bommel en Arjen Robben zijn al langer geblesseerd. Gregory van der Wiel liep zondag in het duel van Ajax met Roda JC een hersenschudding op.

Oranje mist tegen Australië dus beide vleugelspitsen en centrale middenvelders. Rechtsback Van der Wiel en Ooijer zijn vertrouwde gezichten in de defensie.

Basisspelers

''Ik praat niet graag over basisspelers'', verklaarde Van Marwijk aan de bagageband van het vliegveld van Sydney. ''Maar die zes jongens zijn inderdaad vaak begonnen. En dan missen we ook nog Afellay, die zondag tegen FC Utrecht geblesseerd raakte. Hij heeft mij ook persoonlijk laten weten dat hij baalde van zijn enkelblessure. Het is niet anders, ik kan het niet veranderen.''

De selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Australië bestaat nog uit negentien spelers, onder wie drie doelmannen. De voetballers overbrugden de reis van Amsterdam, via Hongkong naar Sydney in bijna 22 uur.

De spelers hadden in de businessclass de beschikking over een bed met televisie. ''Ze hebben goed kunnen uitrusten'', zei Van Marwijk.

Voorwaarde

''Dat is belangrijk, nu zijn ze woensdag of zeker donderdag weer helemaal fit. Dat was voor mij ook een voorwaarde. Anders waren we hier ook niet helemaal naar toe gekomen. Nu is iedereen komende maandag weer terug. Dat is vele dagen eerder dan veel buitenlandse internationals.''

Het Nederlands elftal traint woensdag vanaf 11.30 uur (plaatselijke tijd) voor het eerst in Australië. In Nederland is het negen uur vroeger dan in Sydney. De oefenwedstrijd tussen Australië en Oranje begint zaterdagochtend om 11.30 uur Nederlandse tijd.