AMSTERDAM - De afgelopen transferperiode betekende voor Real Madrid een uitverkoop van Nederlandse spelers. Jorge Valdano, directeur van de Spaanse club, vertelt in een gesprek met De Telegraaf waarom Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben en Wesley Sneijder moesten vertrekken.

Robben was één van de spelers die het goed deed bij de Madrileense ploeg maar toch weg moest.

“Zijn vader (en tevens zaakwaarner, red.) is langsgeweest en die claimde een basisplaats voor Arjen. Aan die eis konden wij niet voldoen”, vertelt Valdano aan De Telegraaf.

“Robben zou zeker regelmatig in de basis starten. Soms echter op de bank, omdat hij ook als invaller in staat is om wedstrijden op het hoogste niveau te beslissen. Zo'n rol zag hij niet voor zichzelf weggelegd.”

Robben

De rappe aanvaller maakte vervolgens de overstap naar het Bayern München van Louis van Gaal.

Robben liep afgelopen week in het Champions League duel tegen Juventus opnieuw een kwetsuur op en staat drie tot vier weken buitenspel. “Ze gaan bij Bayern na zijn blessure nog veel plezier aan hem beleven”, aldus Valdano.

Sneijder

Aan het vertrek van Sneijder lag een andere reden ten grondslag. "Na de komst van Xabi Alonso en Granero zaten wij met een overschot aan offensieve middenvelders“, schetst Valdano het luxeprobleem dat op het Madrileense middenveld ontstond.

“Uit een analyse bleek dat Wesley overbodig was, maar tegelijkertijd het meeste geld zou opleveren, omdat hij van Europees topniveau is. Ik denk dat hij bij Internazionale op z'n plaats is."

Sneijder bleef lang strijden voor zijn plek in de selectie van Madrid, maar zag uiteindelijk geen andere keuze dan de overstap naar de Italiaanse ploeg te accepteren.

Huntelaar

Over Huntelaar was Valdano hard in zijn oordeel. In twintig wedstrijden, waarin hij voornamelijk als invaller in het veld kwam, scoorde de Nederlander acht keer. Desondanks moest ook Huntelaar zijn koffers pakken.

"Klaas-Jan is een goede spits, maar zit onder het niveau van Real Madrid en onder het niveau van onze eerste keus Karim Benzema en tweede keus Raul en Van Nistelrooij”, is de directeur van mening.

“We hebben met AC Milan een internationale topclub voor hem gevonden."

Achterblijvers

Royston Drenthe, Ruud van Nistelrooij en Rafael van der Vaart mochten blijven. Drenthe omdat de linksachterpositie matig bezet is.

“Ruud van Nistelrooij wordt vanwege zijn verdiensten voor Real Madrid de mogelijkheid geboden om na zijn blessure terug te knokken naar het hoogste niveau.”

Een van de grootste verrassingen was het aanblijven van Van der Vaart. Hij mocht onder meer blijven vanwege ‘trieste privéomstandigheden’, aldus Valdano.