KERKRADE - Ajax heeft zondagmiddag twee punten verspeeld bij Roda JC. De Amsterdamse club kwam ondanks twee treffers van Luis Suarez niet verder dan een gelijkspel (2-2).

De topschutter van Ajax benutte in de 25e minuut een strafschop (0-1). Arnaud Djoum maakte een minuut later alweer gelijk: 1-1.

Boldiszar Bodor schoot Roda JC in de 55e minuut op voorsprong, waarna Suarez in de 67e minuut vanuit een vrije trap raak trapte (2-2).

Ajax beëindigde de wedstrijd met tien man omdat Urby Emanuelson in de tachtigste minuut de rode kaart kreeg na een wilde tackle op Anouar Hadouir.

Wisselvallige ploeg

Ajax nam zondagmiddag in de eredivisie na een reeks solide optredens weer het uiterlijk aan van de wisselvallige ploeg die de laatste jaren vooral in uitwedstrijden de titel verspeelde.

Trainer Martin Jol kreeg in Kerkrade een slecht voorgevoel toen hij zijn ploeg net als drie dagen eerder tegen Anderlecht in de openingsfase drie uitstekende kansen zag missen. Miralem Sulejmani schoot in de zevende minuut alleen voor doelman Bram Castro op de paal. Marko Pantelic en Demy de Zeeuw kopten ook niet raak.

''We krijgen in het begin van elke wedstrijd veel goede kansen. We komen ook steeds weer in de problemen als we die niet benutten'', refereerde de oefenmeester vooral aan de duels met Sparta (0-0) en Anderlecht (1-1).

Openingstreffer

Ajax mocht zich ook aanrekenen dat het een minuut na de openingstreffer van Suarez (strafschop na hands De Fauw) na 491 minuten voetballen in de eredivisie weer een doelpunt incasseerde.

Eyong Enoh liet Anouar Hadouir zijn ploeggenoot Arnaud Djoum aanspelen. De middenvelder schoot via de voet van Toby Alderweireld raak (1-1). ''Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren'', mopperde Jol.

Eredivisie

Jol had weinig geduld met Miralem Sulejmani, die voor het eerst sinds 30 augustus in de eredivisie in de basis stond. Jol wisselde hem in de rust voor Dennis Rommedahl, Ismaïl Aissati moest even later plaatsmaken voor Siem de Jong.

De trainer van Ajax overwoog ook de onzichtbare Pantelic eerder te wisselen. ''Ik deed dat niet omdat ik niet al mijn drie wissels wilde verbruiken'', stelde Jol. ''Dat kwam na die rode kaart van Emanuelson goed uit.''

Roda JC kwam in de 55e minuut op voorsprong toen Willem Janssen vanaf de linkerflank Boldiszar Bodor bereikte, Suarez bracht Ajax in de 67e minuut vanuit een vrije trap weer op 2-2.

Slotoffensief

De Amsterdamse kansen op een succesvol slotoffensief slonken toen Braamhaar in de tachtigste minuut rood trok nadat Emanuelson tegenstander Hadouir op de zijlijn van achteren had getackeld.

''Hij was de enige in het stadion die aan een rode kaart dacht'', stelde Jol. ''Het was inderdaad een zware straf'', vond trainer Harm van Veldhoven van Roda JC.