AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander meent dat de Olympische Spelen in de huidige opzet zonder voetbal zouden kunnen.

Dat zei het Nederlandse IOC-lid zaterdag voor de camera van de NOS in Kopenhagen, waar het jaarlijkse IOC-congres plaatsheeft.

"In mijn filosofie zou voetbal de Spelen iets serieuzer moeten nemen", zei de Kroonprins.

Op de Spelen bestaan de voetbalteams voornamelijk uit spelers tot 23 jaar. De FIFA hoopt die leeftijdsgrens zelfs terug te brengen naar 21.

Negeren

De toekomstig koning van Nederland werd door het IOC gevraagd in Kopenhagen een voordracht te houden over behoud van de Spelen als grootste sportevenement ter wereld.

"Dat betekent dat ik ervoor pleit dat alleen de allerbeste sporters in elke sport meedoen. Dat deze sporten minimaal het niveau hebben van hun eigen wereldkampioenschappen", aldus de Prins. "Maar ik begrijp ook wel dat je de grootste sport ter wereld niet zomaar kan negeren."

Honkbal

"Een andere sport waarvan ik het erg jammer vindt dat die is afgevallen, is honkbal", vervolgde Zijne Koninklijke Hoogheid.

"Een van de redenen waarom honkbal ter discussie kwam, was dat de Amerikaanse tophonkballers niet op de Olympische Spelen kwamen. Dat is wel degelijk een reden geweest voor het afvallen van honkbal. Dat zou ook kunnen gelden voor voetbal."