ROTTERDAM - Hoewel de uitslag misschien anders doet vermoeden, is Feyenoord niet al te overtuigend begonnen aan de beoogde 'succesmaand'.

De ploeg van trainer Mario Been wist zaterdagavond van de thuiswedstrijd tegen het geplaagde RKC Waalwijk geen wervelende show te maken.

De tegenvallende Rotterdammers stapten niettemin met applaus het veld af: 3-0.

Been erkende na afloop volmondig dat de volle Kuip geen goede wedstrijd had gezien. ''Maar we hebben weer drie punten, scoren drie keer en houden weer de nul. Met 20 punten uit negen wedstrijden mag ik ook niet ontevreden zijn. Het is goed zo.''

Makkie

Feyenoord speelt in oktober ook nog tegen Sparta, VVV-Venlo en FC Den Bosch (beker). ''Na onze zege vorige week bij NAC kreeg ik van alle kanten te horen, dat ons programma deze maand verder een makkie zou zijn'', merkte Been een tikje smalend op.

''Nou daar heb ik natuurlijk lekker gebruik van gemaakt in mijn besprekingen met de spelers. Dat het allemaal niet zo eenvoudig is, hebben we meteen in deze wedstrijd tegen RKC gezien. Vooral vóór de bal moet en kan het allemaal nog veel beter. Maar voorlopig staan we er prima voor.''

Creativiteit

Feyenoord kwam op het middenveld creativiteit te kort. Vormgever Jonathan de Guzman speelde als schaduwspits achter Jon-Dahl Tomasson te diep om het spel te maken.

Karim El Ahmadi en Giovanni van Bronckhorst waren te weinig aanspeelbaar en toonden te weinig initiatief om de Rotterdammers naar voren te sturen.

Slory

Het meeste gevaar kwam in de eerste helft van Andwélé Slory. De snelle vleugelspits bezorgde Gerard Lifondja een vervelende avond.

In de 28e minuut reageerde Slory goed op een prima dieptepass van Tomasson. Via de hand van doelman Jurgen Wevers schoot de Feyenoorder vanuit een moeilijke hoek raak, 1-0.

Voorhoede

Coach Been gooide in de rust zijn voorhoede lichtelijk om. De Guzman keerde door een knieblessure niet terug. Sekou Cissé kwam als linkerspits en Biseswar ging achter aanvalsleider Tomasson spelen.

Met een open kans voor Slory, gered door Wevers, begon Feyenoord sterk aan de tweede helft. De RKC-doelman hield kort daarna ook Cissé van scoren af.

Moed

Omdat de beslissende tweede treffer uitbleef, hield RKC moed. De best wel redelijk voetballende hekkensluiter, geplaagd door sportieve, financiële en bestuurlijke problemen, liet zelfs een fraaie kans (Obodai) op een verrassende gelijkmaker liggen.

In de 73e minuut kwam het slordige Feyenoord dan toch op 2-0 dankzij een eigen treffer van Toni Varela, die door Tomasson in het nauw werd gebracht.

Op curieuze wijze bepaalde invaller Georginio Wijnaldum, die via de paal een herkansing kreeg, in de laatste minuut de eindstand op 3-0.