LODZ - De Nederlandse volleybalsters hebben de finale van het Europees kampioenschap in Polen bereikt.

Het team van Avital Selinger versloeg zaterdag in de halve finale gastland Polen met 3-1 (25-11 25-15 20-25 25-20).

De 13.000 Poolse fans in de Atlas Arena in Lodz konden Polen, Europees kampioen in 2003 en 2005, niet naar de overwinning schreeuwen, maar zorgden wel voor een uitstekende atmosfeer.

Het is voor het eerst sinds 1995 dat Nederland weer in de finale van het Europese titeltoernooi staat.

Destijds pakte Oranje in eigen land goud. Van het huidige team was alleen Ingrid Visser daarbij als wisselspeelster aanwezig.

In de finale treft Nederland zondag titelverdediger Italië of Duitsland. Deze twee landen spelen om 20.00 uur de andere halve finale.

Rommelig

Nederland begon wat rommelig en kwam na drie fouten op rij al snel met 5-7 achter. Even later herstelden de vrouwen van Selinger zich.

Ze liepen op de service van Kim Staelens van 9-8 uit naar 15-8. Met name door uitstekend blokkeren werd heel eenvoudig een ruime setwinst geboekt: 25-11.

Tweede set

In de tweede set nam Nederland al meteen een flinke voorsprong. Polen kwam nog even terug tot 11-9, omdat het bij Oranje even iets minder liep, maar was niet bij machte het Nederlandse blok te omzeilen.

Bij Oranje leek alles vanzelf te gaan en in probleemsituaties namen de speelsters moeiteloos elkaars functie over.

De eindstand in deze set was 25-15, nadat Polen op het tweede setpunt voor de zoveelste keer uitsloeg.

Service

Op het moment dat een eenvoudige eindoverwinning in zicht was, haperde de Nederlandse service. Het Poolse legioen ging nog één keer massaal achter hun team staan.

Het resulteerde in setwinst (20-25) voor het gastland. Pas bij 18-18 in de beslissende set nam Nederland het initiatief definitief weer over. Debby Stam maakte op 24-20 een einde aan de spanning.

Italië

Nederland speelt  zondag in de finale tegen Italië. De titelverdediger was zaterdag in de halve finale met 3-1 (25-10 22-25 25-12 25-22) te sterk voor Duitsland.

Zowel Nederland als Italië bereikte de eindstrijd ongeslagen. Nederland moest onderweg wel drie sets afstaan, Italië twee.

Sinds 1995 stonden beide landen 42 keer tegenover elkaar, Nederland won slechts zestien keer.

De laatste onderlinge ontmoeting was deze zomer op de Montreux Volley Masters, Italië won toen in vijf sets.