ARNHEM - Vitesse heeft vrijdagavond in het eigen Gelredome een zwaarbevochten zege behaald tegen Sparta: 2-0.

Lasse Nilsson maakte in de 28e minuut de 1-0. In de tweede helft hadden de Arnhemmers geluk dat Sparta enkele grote kansen niet benutte.

In de slotminuten maakte invaller Wiljan Pluim de bevrijdende 2-0.

Profiteren

Vitesse heeft zijn aanhang in het Gelredome nog steeds niet voor zich kunnen winnen. De ploeg van trainer Theo Bos won vrijdagavond weliswaar van Sparta, maar daar was ook alles mee gezegd.

Bij Vitesse lukte weinig, maar gelukkig voor de thuisploeg kon Sparta daar niet van profiteren.

De Kasteelclub kreeg na rust enkele grote kansen om de achterstand ongedaan te maken, maar wist daar geen raad mee.

Middenmoot

Door de geflatteerde zege tegen Sparta meldden de Arnhemmers zich wel in de middenmoot van de eredivisie, maar zeker niet met stip.

Vitesse is allesbehalve een stabiele ploeg en om dat te worden heeft Bos nog veel werk te verzetten.

De eerste helft was voor de toeschouwers in het matig gevulde Gelredome min of meer een beproeving. Aan beide kanten ging bijna niets goed en dat leidde geregeld tot fluitconcerten vanaf de tribunes.

Vernuft

Vitesse wilde wel, maar miste het vernuft om het Sparta voor rust echt moeilijk te maken. Nicky Hofs was onzichtbaar en ook aanvoerder Paul Verhaegh slaagde er niet in om op het middenveld het spel naar zich toe te trekken.

Bovendien haakte Verhaegh in de rust geblesseerd af. Alleen spits Santi Kolk was twee keer gevaarlijk, waarvan een keer met een schot in de verre hoek. Doelman Aleksander Seliga liet zich echter niet verrassen.

De 1-0 voor Vitesse in de 28e minuut kwam uit het niets. Calvin Jong-a-Pin ging op links goed door en vond Lasse Nilsson, die doelman Seliga met een schot in de uiterste hoek kansloos maakte.

Geluk

Ondanks de voorsprong ging Vitesse niet beter spelen en de thuisploeg had zelfs alle geluk toen Sparta-spits Darko Bodul (gehuurd van Ajax) van grote afstand op de paal schoot.

Dat was ook het enige wapenfeit van de Kasteelclub voor rust. Bij de Spartanen stak middenvelder Kevin Strootman in goede vorm, maar hij kon het niet alleen.

Na rust had Vitesse de wedstrijd al snel moeten beslissen, maar Nilsson schoot in de 52e minuut alleen voor doelman Seliga hoog over.

Ergernis

Aan de andere kant schutterde de Arnhemse defensie enkele minuten later, waardoor Sander van Gessel bijna 1-1 scoorde.

Daarna zag trainer Frans Adelaar tot zijn grote ergernis dat ook Erik Falkenburg, de opnieuw matig spelende Romano Denneboom en invaller Rydell Poepon verzuimden om het zwakke spel van Vitesse af te straffen.

Vitesse maakte in de slotminuten nog de 2-0 door invaller Wiljan Pluim omdat Sparta alles of niets speelde.