MADRID - Vreugde en verdriet liggen naast elkaar. Dat was vrijdag nergens zo goed merkbaar als op het Plaza de Oriente in Madrid.

Een klein uur was de euforie groot toen niet Chicago of Tokio de belangrijkste concurrent bleek van Rio de Janeiro voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2016 maar de Spaanse hoofdstad.

Toen de keus op de Braziliaanse metropool viel, werd het akelig stil op het Madrileense plein. De teleurstelling was voelbaar.

''Het is oneerlijk. We verdienden het. Wij hadden alles, Rio niets'', luchtte de 18-jarige Beatriz haar gebroken hart.

Deceptie

Ze was een van de duizenden Madrilenos die in de buurt van het koninklijk paleis waren bijeengekomen in afwachting van het verlossende woord uit Kopenhagen.

De stemming was uitermate goed toen eerst Chicago en daarna Tokio afviel, bedorven toen het IOC toch anders dan gehoopt besliste.

''Wat een deceptie'', verzuchtte Gianni Gabati, een 56-jarige Italiaan die in de Spaanse miljoenenstad woont.

Manmoedig

''Madrid is veel beter voorbereid op de Spelen. Ik hoopte zo dat we zouden winnen.'' Olga Gonzalez, die met man en kinderen naar het plein was gekomen, ging nog een stapje verder. ''Ik wist zeker dat we zouden winnen.''

Burgemeester Alberto Ruiz Gallardon verbeet de teleurstelling manmoedig en feliciteerde Rio. ''Ze hebben voortreffelijk campagne gevoerd. Dat maakt hen winnaars. Een goede presentatie heeft het IOC overgehaald de Spelen voor het eerst aan Zuid-Amerika te geven.''

Rijp

Mercedes Coghen, de hoofdverantwoordelijke voor het Madrileens 'bid', viel hem bij. ''Ik was er al bang voor dat we in de finale tegen Rio zouden moeten, als mogelijk eerste Zuid-Amerikaanse organisator van Olympische Spelen. We hebben dat argument bestreden, maar het IOC heeft toch besloten dat de tijd rijp was'', was haar reactie. Vier jaar geleden verloor Madrid voor de OS 2012 van Londen.

Strandfeest

In Rio de Janeiro barstte een strandfeest los dat zijn weerga niet kende. Stormen van emoties, een zondvloed van vreugdetranen, dondergeroffel van sambatrommels en een regen van confetti.

De Cariocas, zoals de inwoners van de Braziliaanse metropool heten, vierden vroegtijdig carnaval. Dat gaat ongetwijfeld het hele weekeinde duren.

De tienduizenden, al vroeg verzamelde supporters, vielen elkaar in de stralende zon in de armen voor het gigantische podium dat de lokale autoriteiten hadden laten neerzetten op het beroemdste strand aan de Atlantische kust.

Deining

De ''Cidade Maravilhosa'', de wonderbare stad, had het geflikt als eerste de Spelen naar Zuid-Amerika te halen. Het congres in Kopenhagen was te volgen op grote videoschermen. Het resultaat zorgde voor een orgie van kleur: geel, blauw en groen.

De eerste deining in de mensenzee ontstond toen Chicago, gezien als grootste rivaal, onverwacht afviel in de eerste stemronde. De eerste reactie van de commentatoren was eensgezind: ''Voor Brazilië is een historisch uur aangebroken''.

Christo Redentor

De winst lag voor het grijpen, alleen nog afrekenen met Madrid. Wat kon er nog misgaan? Niets. Om 13.50 uur plaatselijke tijd, onder een strakblauwe hemel en bij een temperatuur van 30 graden klonken vanuit de Deense hoofdstad de verlossende woorden: Rio de Janeiro.

''Nu is Rio aan de beurt''. Dat stond al op vele spandoeken, president Lula zei het in Kopenhagen. Meteen na het bekend worden van het grote nieuws, werd op de Copacabana een reusachtige vlag ontrold als dankbetuiging. ''Rio houdt van U''.

Op het 2200 vierkante meter grote dundoek stond verder het symbool van de stad, 'Christo Redentor', het dertig meter hoge beeld van Christus de Verlosser dat sinds 1931 vanaf de Corcovado-berg met gespreide armen de miljoenenstad overziet. In 2016 verwelkomt het de beste sporters uit de wereld.