KOPENHAGEN - De Olympische Spelen van 2016 worden gehouden in Rio de Janeiro.

Het Internationaal Olympisch Comité sprak vrijdag in het Bella Convention Centre van Kopenhagen zijn voorkeur uit voor de Braziliaanse stad.

De andere kandidaten waren Chicago, Tokio en Madrid. De Spaanse hoofdstad viel als laatste af.

De verkiezingen verliepen ronduit sensationeel. Al in de eerste stemronde werd de grote favoriet Chicago uitgeschakeld.

Willem-Alexander

Internationaal werd dat uitgelegd als een nederlaag voor de Amerikaanse president Barack Obama, die enkele uren voor de verkiezing in Kopenhagen was om de kandidatuur van ''zijn'' stad kracht bij te zetten.

Het IOC koos voor Zuid-Amerika. Niet eerder vond het evenement in dat werelddeel plaats. De campagne was daarop gericht. 'Al zo vaak in de VS, nog nooit bij ons'.

Kennelijk sloeg dat aan bij de afgevaardigden van het IOC, onder wie de Nederlanders prins Willem-Alexander en Anton Geesink.

Carnaval

Na Chicago viel Tokio af. In de beslissende ronde won Rio met de cijfers 66-32 van Madrid. Onmiddellijk barstte in Rio het carnaval los.

De eerste reactie kwam van Pele, de legendarische voetballer. ''Ik ben blij en kan alleen maar huilen. Dit is een droom. Het is erkenning voor Rio, erkenning voor Brazilië, erkenning voor heel Zuid-Amerka.''

In Chicago heerste een sfeer van onbegrip. Pat Ryan, de chef van de campagne: ''De teleurstelling is groot. Maar verliezen hoort ook bij het leven. We hebben er alles aan gedaan om er iets moois van te maken en ik ben trots op de mensen die ons hebben geholpen.''

Eer

Twee personen maakten tijdens de laatste presentatie kennelijk meer indruk dan Obama. De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en voormalig IOC-president Juan Antonio Samaranch.

De laatste vroeg bij wijze van spreke in een afscheidsrede nog een keer steun. ''Mijn tijd in dit leven zit er bijna op'', aldus de 89-jarige erevoorzitter van het IOC. ''Gun mijn land, Spanje, deze eer.''

Lula sprak wellicht nog iets meer tot de verbeelding. ''Rio is ready'', zei hij.

Spelen 2016 in Rio