AMSTERDAM - Vitesse moet het enkele weken stellen zonder Hertog. De Afrikaanse vechtarend in Arnhemse dienst heeft een ernstige infectie.

Voor iedere thuiswedstrijd van Vitesse vliegt Hertog een rondje door het stadion. Voor de thuiswedstrijd van de Arnhemmers op vrijdag tegen Sparta Rotterdam ontbreekt hij al.

Hertogs valkenier en trainer Gerard van den Brink legt uit dat Hertog al een tijdje lusteloos op hem overkwam.

Tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Oss vorige week liet Van den Brink de adelaar dan ook een korter stukje vliegen dan normaal. "Het is normaal gesproken een levendig dier. Afgelopen maandag ben ik met hem naar de dierenarts gegaan."

Levensbedreigend

De diagnose luidde al snel dat Hertog een in potentie levensbedreigende infectie heeft. "Gelukkig waren we er snel bij en is de infectie in een vroeg stadium te behandelen met een zeer zware kuur die Hertog minstens vier weken zal moeten volgen."

Ondanks de ernst van de situatie is de dierenarts 'gematigd positief' over de herstelkansen van de vogel, meldt Van den Brink.

"Maar roofvogels zijn kwetsbare dieren en Hertog is zwaar ziek." Het is onduidelijk hoe de Afrikaanse vechtarend de infectie heeft opgelopen.