ZEIST - Orlando Engelaar behoort tot de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland met Australië. Dat heeft bondscoach Bert van Marwijk vrijdag in Zeist gezegd.

Het is de eerste keer dat de PSV'er bij Oranje hoort na zijn mislukte avontuur in de Bundesliga bij Schalke.

Nederland speelt op 10 oktober in Sydney tegen Australië. Niet van de partij zijn Rafael van der Vaart en Mark van Bommel.

Niet spelen

Van der Vaart maakte al geen deel uit van de voorlopige selectie, omdat hij bij Real Madrid vrijwel niet speelt. Van Bommel komt de laatste weken wegens een blessure niet in actie bij Bayern München.

Van de voorlopige selectie van 23 spelers viel alleen de geblesseerde Arjen Robben af. De rest gaat mee naar Australië.

Van der Vaart

De kans bestaat dat Van Marwijk Rafael van der Vaart toch toevoegt aan de selectie. Aanvankelijk viel de middenvelder buiten de boot, omdat hij bij Real Madrid nauwelijks aan spelen toekomt.

Van Marwijk neemt Van der Vaart alsnog mee, als Robin van Persie afvalt. Die kans is vrij groot, omdat de vrouw van de aanvaller van Arsenal op het punt van bevallen staat.

Ooijer

Om dezelfde reden als Van Persie zegt mogelijk ook André Ooijer af voor de trip naar de andere kant van de wereld. In dat geval roept Van Marwijk geen vervanger op. "Ik heb centrale verdedigers genoeg in de selectie."

Eventueel komt Van der Vaart ook nog in beeld voor de positie van Wesley Sneijder. Wegens een heupblessure kwam deze bij Inter de laatste weken niet aan spelen toe. Van Marwijk: "Maar inmiddels traint hij weer voluit. Ik reken op zijn komst."

Bakkal

Otman Bakkal wordt "intensief" gevolgd door de technische staf van het Nederlands elftal. Hij is dit seizoen één van de opvallende spelers bij PSV.

De middenvelder scoorde al vijf keer in de eredivisie. "Bovendien een jongen die op meerdere posities kan spelen", aldus de bondscoach.

Van Marwijk kwam te spreken over Bakkal, vanwege vragen over Nordin Amrabat. Deze PSV'er besloot eerder in de week zijn interlandloopbaan voort te zetten voor Marokko. "Het is zijn keuze", zei Van Marwijk. "Het is graag of helemaal niet."

Ghana

Nederland speelt waarschijnlijk komend jaar in aanloop naar de wereldtitelstrijd in Zuid-Afrika oefenduels tegen de Verenigde Staten en Ghana.

Met beide landen is de KNVB daarover in onderhandeling. Volgens Van Marwijk zijn de wedstrijden nog niet helemaal definitief gepland.

Van Marwijk zei ook graag een testduel te willen spelen tegen een Zuid-Amerikaanse tegenstander, bij voorkeur van het kaliber Argentinië of Brazilië. ''Maar ik weet niet of dat mogelijk is.''

Na de ontmoeting in Sydney met Australië, zaterdag 10 oktober, staat er voor Nederland dit jaar nog één duel op het programma. In Heerenveen tegen Italië. Dat land moet tegen die tijd dan wel geplaatst zijn voor het WK en geen verplichtingen in de play-offs hebben.

Selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Vitesse), Michel Vorm (FC Utrecht), verdediging: Edson Braafheid (Bayern München), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), John Heitinga (Everton), Gregory van der Wiel (Ajax), Glenn Loovens (Celtic), Joris Mathijsen (HSV), André Ooijer (PSV), middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Orlando Engelaar (PSV), Nigel de Jong (Manchester City), Demy de Zeeuw (Ajax), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Inter), David Mendes da Silva (AZ), aanval: Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (HSV), Klaas Jan Huntelaar (AC Milan), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal)